Nu mai reprezintă o noutate faptul că, în materie de drepturi ale omului, regiunea separatistă din stânga Nistrului este prinsă într-o menghină medievală.
Într-un interviu pentru The Epoch Times România, avocatul Alexandru Zubco de la Promo-LEX explică de ce încălcările drepturilor omului nu sunt sancţionate în regiunea transnistreană.
De asemenea, Zubco vorbeşte şi despre faptul că autorităţile de la Tiraspol au confiscat pământurile a aproximativ 2.000-3.000 de proprietari de terenuri.
„Încălcări ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, un spaţiu lipsit de controlul constituţional, sunt multiple. Pe scară am putea porni de la încălcarea libertăţilor civile, mă refer la libertatea de exprimare, media, asociere şi opinie a populaţiei, lipsa unor remedii efective şi procese inechitabile, până la afecţiuni asupra integrităţii persoanei, adică aplicarea relelor tratamente, detenţie în condiţii inumane, înrolări forţate, cât şi violarea dreptului la educaţie, viaţă privată şi proprietate. În raionul Dubăsari sunt peste 17 mii hectare de teren arabil, iar suprafaţa raionului se întinde pe 31 mii ha. Peste 6.000 ha de teren agricol se află după traseul rutier Rîbniţa-Tiraspol. Acest traseu, cât şi spaţiul de după el, este controlat de Tiraspol. Respectiv, administraţia de facto are pretenţii inclusiv la terenurile aflate după traseu, restricţionând accesul proprietarilor de jure, adică al fermierilor din satele respective. Odată cu instalarea ilegală a unor posturi vamale pe acest traseu, dar şi cu popularizarea organelor de forţă în această zonă, Tiraspolul a început o campanie de hărţuire prin aplicarea amenzilor, perceperea de taxe, confiscarea de mărfuri, produse şi tehnică agricolă, interzicerea accesului ţăranilor la propriile terenuri. Din 1998, ţăranii, proprietarii şi agenţii economici nu au acces liber la terenurile respective. În prezent, orice tentativă de prelucrare a terenurilor respective este interzisă de Tiraspol, sub sancţiunea confiscării tehnicii agricole. Astfel, terenurile proprietate privată au fost acaparate abuziv de administraţia de facto de la ţărani şi transmise în folosinţă agenţilor economici transnistreni. Fermierii, dar şi agenţii economici care au arendat terenurile de la proprietari înregistrează pierderi enorme. Problema fermierilor a fost discutată în formatele de negocieri, însă fără rezultatele scontate. Pe moment, Guvernul a compensat parţial prejudiciile suportate, fără a soluţiona în fond situaţia. Aceste terenuri sunt sechestrate totalmente de mai bine de trei ani de administraţia de la Tiraspol. Este vorba despre peste 6.000 de hectare de teren agricol şi undeva în jur de 2.000-3.000 de proprietari de teren, care au fost astfel desproprietăriţi. Aceşti oameni deţin titlurile de proprietate asupra acestor terenuri, însă nu pot să le prelucreze şi să se folosească de aceste bunuri”, explică cu lux de amănunte reprezentantul Promo-LEX.
Citiţi aici interviul integral.