Presa internațională abordează subiectul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și atrage atenția asupra mizei acestora: viitorul alături de Rusia sau de Uniunea Europeană.
Reuters notează că furtul miliardului de dolari din băncile Republicii Moldova, care a generat proteste stradale și înghețarea relației cu Fondul Monetar Internațional, i-ar putea aduce candidatului socialist Igor Dodon, care dorește denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, destule procente la vot.
Yahoo News arată că Dodon, care a fost ministru al economiei între 2006 și 2009 în guvernarea comunistă, militează pentru un parteneriat strategic cu Rusia, în vreme ce Maia Sandu, candidat de centru-dreapta, aflat în prezent pe poziția a doua în sondajele electorale, a promis să europenizeze Republica Moldova.
„Deși cea mai mare putere o are Parlamentul, președintele poate dizolva Legislativul în anumite situații și poate numi premierul după runde de negocieri cu parlamentarii. Șeful statului poate, de asemenea, organiza referendumuri și bloca legi”, notează Bloomberg. „Vom folosi aceste pârghii”, a declarat Dodon, citat de publicația americană. „Putem desfășura un referendum pentru dizolvarea parlamentului și sporirea atribuțiilor președintelui. Depinde de cum va lucra guvernul cu președintele ales”, a spus liderul socialist, care pledează pentru integrarea în Uniunea Vamală a președintelui rus Vladimir Putin.
„Scopul Moscovei este să se asigure că Moldova, situată între Ucraina și România, să nu adere la Uniunea Europeană și la NATO, așa cum a făcut România”, precizează și Radio Free Europe Radio Liberty. Presiunea Rusiei ține de sancțiunile economice pe care le impune Republicii Moldova, dar și de controlul pe care îl exercită asupra regiunii transnistrene, unde are trupe militare, mai scrie publicația citată.