Guvernul de la Chişinău a aprobat primul Regulament sanitar privind sistemele mici de alimentare cu apă potabilă din Republica Moldova.
Documentul aprobat de guvernanţi stabilește criterii exacte de sănătate publică privind calitatea apei potabile și alegerea locului de amplasare a fântânilor, cișmelelor sau sondelor arteziene.
Regulamentul se aplică acelor sisteme mici de alimentare cu apă potabilă care furnizează mai puţin de 200 tone de apă pe zi sau care deservesc localități cu o populație mai mică de 2.000 de persoane.
Autorităţile administraţiei publice locale, dar și proprietarii colectivi sau individuali, vor fi obligați să selecteze terenuri nepoluate pentru construcția instalațiilor, potrivit informaţiilor din document.
Acestea trebuie să fie amplasate la o distanță nu mai mică de 30 de metri față de depozitele pentru îngrășăminte și pesticide, toaletele neamenajate, cimitire, locurile de întreținere a animalelor și de acumulare a bălegarului, fântânile vechi, reţelele de canalizare şi instalaţiile pentru epurarea apelor reziduale.
Regulamentul sanitar mai prevede anumite cerințe pentru amenajarea fântânilor freatice: acestea pot fi construite din beton armat, piatră sau cărămidă și trebuie să aibă obligatoriu capac de închidere, iar pentru curățarea și coborârea în fântână în pereții subterani trebuie să fie montate scoabe metalice instalate la o distanță de 30 de centimetri una de alta.
Totodată, dezinfecţia profilactică a apei fântânilor şi cişmelelor se efectuează la finalizarea construcţiei, reparaţiei şi, periodic, o dată în an după curăţarea lor cu soluţii dezinfectante standard sau cu tablete de hipoclorit de calciu sau dioxid de clor.
Fiecare deţinător de sistem cu reţea de distribuţie trebuie să desemneze un operator care va avea responsabilitatea primară pentru menţinerea sistemului, prelevarea de probe, testarea, primirea rezultatelor şi prezentarea rapoartelor.
În Republica Moldova, se estimează că peste 80% din cele 850 de sisteme de apeducte funcţionale se încadrează în categoria sistemelor mici de aprovizionare cu apă potabilă.