Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri un proiect de lege pentru modificarea Constituției care prevede numirea de către președinte a procurorului general.
Proiectul a fost adoptat în a doua lectură, obținând votul a 84 de deputați.
Potrivit proiectului, șeful statului va numi procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.
Candidatul pentru funcţia de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor şi înaintat preşedintelui. Acesta la fel ca şi în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, preşedintele este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a procurorului general, informează serviciul de presă al Parlamentului.
Președintele ales, Igor Dodon, a insistat ca viitorul procuror general să fie desemnat de șeful statului. În viziunea sa, „procurorul general numit de președintele Republicii Moldova ar trebui să fie un om profesionist, onest, incoruptibil, curajos și independent de sistemul oligarhic și de tranzacțiile interpartinice. El trebuie să finalizeze investigarea cazurilor cu privire la <<furtul secolului>>, jaful de la Banca de Economii și concesionarea Aeroportului, cu privire la votările secrete în Guvern, delapidarea creditelor și granturilor în proporţii deosebit de mari, precum și alte crime ale regimului. Acesta va fi începutul reformei sistemului judiciar și a organelor de drept în Republica Moldova, în vederea asigurării unei independențe reale a sistemului judecătoresc și ocrotirii ordinii de drept din țară”.
Noua Lege a procuraturii a intrat în vigoare pe 1 august, cu excepția prevederilor care se referă la numirea procurorului general de către președinte, care vor intra în vigoare doar după modificarea Constituției Republicii Moldova.