Nemulțumirile în Parlamentul de la Chișinău pe marginea candidaților la postul de procuror general au stârnit discuții despre puterea Legislativului de a demite președintele.
După ce președintele ales Igor Dodon și-a exprimat insatisfacția cu privire la cei 6 candidați aspiranți la funcția de procuror general, solicitând un nou concurs în acest sens, președintele Parlamentului Andrian Candu i-a atras atenția asupra limitelor atribuțiilor sale. „Președintele nou ales nu poate să dizolve Parlamentul în mod arbitrar. Dar Parlamentul, în cazul în care nu respectă legea, poate să-l suspende”, a spus Candu.
Igor Dodon susține că cei 6 candidați care doresc să ocupe fotoliul de procuror general nu sunt integri, ci controlați de „sistemul corupt care conduce acum Republica Moldova”.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri un proiect de lege pentru modificarea Constituției care prevede numirea de către președinte a procurorului general.
Proiectul a fost adoptat în a doua lectură, obținând votul a 84 de deputați.
Potrivit proiectului, șeful statului va numi procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.
Candidatul pentru funcţia de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor şi înaintat preşedintelui. Acesta la fel ca şi în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, preşedintele este obligat să semneze decretul de numire în funcţie a procurorului general, informează serviciul de presă al Parlamentului.