Omul sfintește locul, se spune într-un proverb românesc. Locul unui elev care studiază în limba română la Comrat, în regiunea autonomă găgăuză a Republicii Moldova, e de mare preț. Dar ce să faci atunci când locul se strâmtează și ajunge locșor sau când doi oameni sfințesc un singur loc? Aduci din România locuri. Adică bănci.
La Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat învață peste 250 de elevi, români și găgăuzi. De la an la an, numărul acestora crește, spre bucuria cadrelor didactice și ale doamnei director Svetlana Stoinov. Dar mobilierul din liceu rămâne același. Devine insuficient.
Cum Ziua Națională a României bate la ușă și nevoia din Comrat a fost auzită la București, mezinii Liceului „Mihai Eminescu” au primit din partea Platformei Unioniste Acțiunea 2012 bănci nou-nouțe, la care să poată învăța și duce mai departe vorba dulce, obiceiul și istoria românească.
Anul trecut îmi petreceam ziua de 1 decembrie în cel mai unit colectiv din Comrat. Povestea de atunci o puteți citi aici. Pe câțiva dintre elevii liceului i-am reîntâlnit în cadrul proiectului „Cultura – drumul spre casă”, derulat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” la început de noiembrie. Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” din Bucov, Castelul „Iulia Hașdeu”, Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia, Mănăstirea Sinaia și Castelul Pelișor, Piața Sfatului din Brașov au fost câteva dintre obiectivele turistice pe care 15 elevi și profesori de la Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat le-au vizitat alături de colegii de la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Ioan Vodă” și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cahul.
Să nu îi uităm să îi felicităm de Ziua Națională a României pe românii de peste Prut, mai ales pe cei care își asumă riscuri atunci când își afirmă identitatea națională.