Declaraţiile zeloase ale preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la Moscova sunt „declaraţiile unui instrument”, este de părere fostul ministru al Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru.
Într-un interviu pentru Powerpolitics.ro, Anatol Şalaru a abordat un spectru larg de subiecte legate de ultimele evoluţii politice din Republica Moldova şi rezonanţa lor geopolitică la nivel regional.
În legătură cu vizita la Moscova a lui Igor Dodon, Anatol Şalaru a făcut următorul comentariu: „Declarațiile lui Igor Dodon sunt declarațiile unui instrument. Aceste afirmații pot fi preludiul unui dezastru politic dacă la Chișinău nu se înțelege necesitate unificării dreptei naționale. Igor Dodon nu are o agenda proprie, agenda lui este agenda Federației Ruse. Tocmai din acest motiv România și partenerii externi ai Republicii Moldova nu trebuie să trateze cu indulgență declarațiile belicoase ale acestuia. Trebuie înțeles că tot ceea ce spune Igor Dodon, ba chiar mai mult, poate fi realizat pe fondul dezamăgirii din societate. Republica Moldova riscă să devină un cap de pod al Rusiei la frontiera UE si NATO. De aici și până la defilarea GOTR pe Prut nu este chiar așa de mult și nici imposibil”.
Şalaru este de părere că propaganda rusească este la fel de periculoasă ca “rachetele balistice”. Din acest motiv, consideră fostul ministru al Apărării, “toate angajamentele asumate de Dodon la Moscova sunt niște ținte care pot fi atinse dacă acesta va fi ignorat sau tratat cu indulgență. Ele sunt programul Federației Ruse pentru Republica Moldova și nu trebuiesc tratate cu zâmbete ironice”.
În ceea ce priveşte harta primită în dar de Igor Dodon din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, Anatol Şalaru spune că “Rusia rareori a rămas doar la gesturi simbolice”.
“Fără îndoială că nu se poate lua în serios harta dăruită de Putin, dar nici nu se poate face abstracție de ea. Cred că în Republica Moldova asistăm la reluarea luptei identitare și la recrudescența teoriilor sovietice ce vorbesc despre un popor moldovenesc, diferit de poporul român, sau despre limba moldovenească, diferită de limba română. În opinia mea aceste lucruri sunt menite să pregătească terenul pentru federalizarea Moldovei, indiferent dacă i se va spune așa sau nu. La Moscova se dorește federalizarea Republicii Moldova, dar fără unificarea cu Transnistria. Pur și simplu, federalizăm Republica Moldova, iar Transnistria va rămâne aceeași exclavă rusească”, şi-a nuanţat Anatol Şalaru poziţia.
Un alt subiect abordat în interviu a vizat planurile politice ale lui Anatol Şalaru, şi anume lansarea la apă a unei noi construcţii pe scena politică din Republica Moldova. “Tot ce vă pot spune cu certitudine este că va fi un partid politic ce va avea întregul sprijin politic al clasei politice de la București. De la stânga la dreapta”, a precizat Anatol Şalaru.
“Eu am fost și voi fi un unionist convins”, a mai declarat fostul ministru al Apărării.
Citiţi aici interviul integral.