Regiunea transnistreană este unul dintre obstacolele din calea punerii în aplicare în Republica Moldova a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Opinia îi aparţine directorului Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.
Un raport statistic dat publicității de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului arată că numărul plângerilor împotriva Republicii Moldova aflate pe rol în 2016 a mai scăzut față de anul precedent, dar a rămas mult mai mare decât media europeană.
Într-un interviu oferit jurnaliştilor de la Europa Liberă, Vladislav Gribincea, explică rolul pe care îl deţine regimul separatist din stânga Nistrului în problematica CEDO din Republica Moldova.
„Federația Rusă refuză să plătească compensațiile decât în cazurile în care ea consideră că este direct implicată, ea nu vrea să mai plătească pentru acțiunile așa numitelor autorități transnistrene, deși Curtea Europeană a spus că pentru ceea ce fac transnistrenii Rusia este direct responsabil și avem cauza școlilor din Transnistria, care nu este executată de câțivai ani. Chestiunea este pusă tare sus la Strasbourg, dar rușii refuză să execute acea hotărâre, chiar dacă anterior au executat hotărârea în privința lui Ilașcu și Ivanțoc”, a precizat Gribincea.
Directorul Centrului de Resurse Juridice face trimitere la cazul “Catan şi alţii”, care se referă la plângerile depuse de mai mulți copii și părinți de pe malul stâng al Nistrului în privința interzicerii studierii în școlile în limba română. CEDO s-a pronunțat pe marginea acestui caz în 2012, când a considerat că Rusia se face vinovată de acțiunile regimului separatist de la Tiraspol. Totuși, Kremlinul evită să-și asume responsabilitatea, mai ales când are de plătit aproximativ 1 milion de euro despăgubiri.