Veste tristă pe ambele maluri ale Prutului. Actorul, regizorul, fostul ministru al Culturii între anii 1990 și 1994 în Republica Moldova, reprezentant al generației redeșteptării naționale de la Chișinău, Ion Ungureanu, a trecut la cele veșnice.
Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci din comuna Căușeni (județul Tighina, România), astăzi în raionul Căușeni (Republica Moldova). A făcut studii de filologie la Institutul Pedagogic din Chișinău (1954-1955), apoi a studiat actoria la vestita Școală teatrală „Boris Șciukin” din Moscova (1955-1960). Între anii 1963-1964 a mai urmat cursurile superioare de regie din capitala URSS.
Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul „Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul „Moldova-film”. A jucat în 25 filme. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Grădinaru din „Când omul nu-i la locul lui” (1958), Sfântul Petru din „Se caută un paznic” (1967) și cel din filmul „Favoritul” (1976). A dublat zeci de filme în limba română. A fost distins cu Ordinul Republicii în anul 2012.
Ion Ungureanu declara în urmă cu câțiva ani: „Experienţa noastră istorică este unică în felul ei. Cine suntem astăzi? O colonie care şi-a declarat independenţa, din care n-au plecat coloniştii cu armata lor de ocupaţie. Acum suntem RM. Adică, Republica Ribbentrop- Molotov. Noi am apărut ca stat în urma pactului semnat de cei doi, când ni s-au răpit teritorii la sud şi la nord”. De asemenea, maestrul mai spunea că România are nevoie de Basarabia măcar pentru a învăța să-și iubească copiii, iar salvarea poate veni numai dacă va avea loc schimbarea din rădăcină a clasei politice, și la Chișinău, și la București.