Libera circulație în statele europene și blocarea ajutorului financiar din partea Uniunii Europene sunt principalele consecințe pe care populația Republicii Moldova le va suporta în cazul în care președintele de la Chișinău, Igor Dodon, va denunța Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Opinia aparține europarlamentarului român Siegfried Mureșan.
Eurodeputatul avertizează că Uniunea Europeană nu va admite să fie prinsă în jocul oportunist al președintelui Dodon. „Uniunea Europeană nu va putea fi păcălită. Dacă preşedintele Dodon nu va respecta angajamentele stabilite de comun acord de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, nu va mai putea beneficia de aceleaşi avantaje ca şi astăzi în relaţia cu UE. Dacă îşi imaginează că va putea păcăli Uniunea Europeană să nu realizeze reformele necesare Republicii Moldova şi să devină un pion în jocul geopolitic al Moscovei, îl asigur că acest lucru nu va funcţiona, Uniunea Europeana nu va permite asta. Iar atunci va trebui să vină în faţa cetăţenilor moldoveni şi să le explice ce a făcut”, a precizat Mureșan în cadrul unui interviu acordat postului TVR Moldova.
În viziunea europarlamentarului, Republica Moldova trebuie să demonstreze că dorește să realizeze reforme în justiție, combaterea corupției și a spălării banilor, altfel, Uniunea Europeană nu va mai oferi bani, în contextul în care aceștia ar putea ajunge în buzunarele corupților, nu pentru creşterea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor. „Trebuie ca oamenii să înţeleagă că aceşti bani gratuiţi, cele aproximativ 746 de milioane de euro despre care aţi pomenit, vin din buzunarele cetăţenilor europeni, ei sunt colectaţi de la cetăţenii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, care, aşa cum şi-au asumat-o politic, doresc să-i ajute la nevoie pe cetăţenii moldoveni, doresc să-i ajute să-şi modernizeze statul, să aibă şcoli mai bune, spitale mai bune şi o infrastructură mai bună, dar nu doresc ca aceşti bani să ajungă în buzunarele oligarhilor. Nu vă imaginaţi că europenii nu au nevoie de aceşti bani şi că nu au ce să facă cu ei, din contră, este mare nevoie de aceste finanţări şi în statele europene, dar cu toţii ne-am asumat să ajutăm Moldova să urmeze parcursul proeuropean. Dar, dacă Republica Moldova nu va arăta în continuare voinţa politică de a lupta cu corupţia şi de a realiza reformele pe care şi le-a asumat în Acordurile de Asociere, orice scenariu este posibil, inclusiv blocarea acestor finanţări”, a explicat Siegfried Mureșan.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, începe luni o vizită de trei zile la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficiali ai Uniunii Europene și responsabili din cadrul NATO.