Crearea de locuri de muncă în sectorul privat este soluția pentru a reduce sărăcia din Republica Moldova. Opinia a fost formulată de Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Europa și Asia Centrală.
Într-un articol publicat pe worldbank.org, Alex Kremer scrie că Republica Moldova trebuie „să asigure companiile cu puterea de a crea locuri de muncă. Iar asta se poate întâmpla doar atunci când companiile nu sunt sigure că nu vor fi atrase în acte de corupție și vor putea găsi lucrători cu competențe potrivite”.
„Știu că pentru mulți moldoveni este greu de crezut, dar țara lor este „o vedetă” atunci când vine vorba de reducerea sărăciei. Dacă în 2007, un moldovean din patru nu câștiga suficienți bani pentru nevoile minime, până în 2014, statistica arăta că numărul a scăzut la mai puțin de unul din nouă”, este de părere autorul.
Potrivit acestuia, „ceea ce face Moldova neobișnuită este faptul că această reducere a sărăciei nu este cauzată de creșterea numărului locurilor de muncă – dar de remitențe și pensii. În majoritatea țărilor, două treimi din reducerea sărăciei vine de la creșterea salariilor în țară, dar nu este și cazul Republicii Moldova. Problema este că 41% din populație trăiește din 5 dolari pe zi, iar forțele de muncă care au redus sărăcia acum câțiva ani cu timpul dispar”.
Alex Kremer mai notează Republica Moldova nu are nevoie de mai multe locuri de muncă „în sectorul umflat și ineficient al întreprinderilor de stat – care costă Republicii Moldova 4,6 miliarde de lei pe an în ajutoare din partea statului și pierderi comerciale”.