Metodologia pentru școlarizarea românilor de pretutindeni 2017-2018 trebuie să prevadă atragerea cât mai multor studenți în România, spune deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
Marți, 25 aprilie, a avut loc ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, condusă Constantin Codreanu, având ca invitați reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei din România, respectiv Liviu Gabriel Ispas, secretar de stat, Luminiţa Matei, director general al Direcţia Generală Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene, și reprezentanți ai Ligii Studenților din Iaşi.
Subiectul principal din cadrul discuțiilor a fost reprezentat de diferențele pe care le aduce proiectul metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat şi particular acreditat în România, precum şi programele de studii acreditate şi autorizate să funcţioneze provizoriu, începând cu anul universitar 2017-2018, față de metodologia din anul precedent.
„Prin invitația adresată membrilor Ligii Studenților din Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, am dorit să oferim șansa reprezentanților tinerilor etnici români de pretutindeni să stea la aceeași masă cu reprezentanți ai Ministerul Educației Naționale. Aceștia au avut ocazia în cadrul ședinței să dezbată, personal, amendamentele aduse la Proiectul metodologiei pentru anul universitar 2017-2018, astfel încât metodologia finală să fie cât mai avantajoasă pentru tinerii din afara granițelor țării. Sunt convins că cele trei ministere, cel al Educației Naționale (MEN), al Afacerilor Externe (MAE) și cel pentru Românii de Pretutindeni (MpRP), implicate în aprobarea documentului final, vor ține cont de îmbunătățirile aduse de cei care trebuie să beneficieze de reglementări. Dacă ne referim strict la situația din Republica Moldova, interesul lui Dodon este să limiteze cât mai mult numărul studenților basarabeni de a face studiile în România, important este să urmărim obiectivul statului român de a atrage cât mai mulți tineri în instituțiile de învăţământ superior de stat şi particular din România, și să creăm toate premisele pentru atingerea acestui deziderat”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.
Amendamentele aduse de către reprezentanții Ligii Studenților din Iaşi la Proiectul metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni pentru anul universitar 2017-2018 au făcut referire la: menținerea comisiilor mixte de admitere MEN-MAE-MpRP; facilitarea accesului la cetăţenia română cu domiciliu în România; eliminarea decalajelor dintre studenţii cetăţeni români şi studenţii etnici români din afara graniţelor prin modificarea politicii de burse.