Republica Moldova rămâne „oaia neagră” a Comunității Energetice Europene, înregistrând restanțe majore în privința implementării legislației din domeniul energetic, potrivit datelor oficiale.
Cea mai proastă situație vizează cadrului legal și dimensiunea sectorială din domeniul petrolier.
Experții Comunității Energetice Europene au publicat un grafic în care se regăsesc diverși indicatori privind progresul implementării legislației ce ține de domeniul energetic, precum și transpunerea acquis-ului comunitar.
Performanțele Republicii Moldova au plasate în două grupuri de indicatori. La capitolul cadrului legal, doar 10% dintre măsuri au fost implementate. Sub aspect institutional, nivelul este de 25%. Transpunerea legislației comunitare este de 35%, în timp ce implementarea legislației a atins un nivel de 30%.
Pe dimensiunea sectorială, se remarcă, de asemenea, un nivel scăzut de implementare. Indicatorii cei mai slabi se află în domeniul petrolier – doar 16%. În ceea ce privește gazele naturale, electricitatea și energia regenerabilă, nivelul de implementare este de peste 50%.
Experții Comunității Energetice mai remarcă faptul că acțiunile la nivel național privind eficiența energetică au fost realizate în proporție de 50%. De asemenea, este necesară o îmbunătățire sistemul de raportare a datelor statistice.
Comunitatea Energetică Europeană este o asociație între statele Uniunii Europene și cele din Europa de Sud-Est, care are ca scop crearea unei piețe a electricității și gazului între UE și alte state. Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al organizației pe 17 martie 2010.