Siveco România, unul dintre cei mai mari furnizori de software și servicii de IT de pe piața locală, va coordona un proiect de cercetare și inovare – RED-Alert – finanțat de Comisia Europeană cu 5 milioane de euro, pentru combaterea propagandei teroriste din mediul online.
„Proiectul își propune să dezvolte noi instrumente de monitorizare și analiză a conținutului online cu caracter terorist, instrumente care vor fi utilizate de agențiile europene cu responsabilități în acest domeniu. Siveco participă în acest proiect pentru a colecta, centraliza și a proiecta arhitectura sistemului și apoi pentru a integra produsele partenerilor externi și ale acelor instituții de aplicare a legii. Proiectul își propune să utilizeze ultimele noutăți tehnologice care au apărut în domeniul inteligenței artificiale și a procesării complexe de evenimente și analize date și transformarea informațiilor nestructurate, respectiv texte schimbate pe rețele sociale, care să poată fi analizate de calculatoare, astfel încât să se identifice potențialul conținut terorist. Acestea vor fi analizate ulterior și de experți umani pentru a putea permite instituțiilor de protecția legii să intervină în timp real, înainte să se întâmple ceva”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Cristi Potlog, leaderul tehnic al proiectului.
În prezent, se estimează că 90% din activitatea teroristă de pe internet se desfășoară prin intermediul site-urilor de socializare și prin intermediul social media.
Siveco România este coordonatorul la nivel european al proiectului atribuit de Comisia Europeană și are parteneri instituționali din Marea Britanie, Spania, Malta, Israel, Ungaria, Franța, România și Republica Moldova.
Proiectul se va derula pe parcursul a trei ani, între 1 iunie 2017 și 31 mai 2020, și este primul pe care Siveco România îl coordonează pe această zonă de securitate cibernetică ca project management și integrare soluție.
În context, președintele și directorul general al Siveco România, Florin Ilia, a precizat că RED-Alert este finanțat 100% prin programul Horizon 2020 al Uniunii Europene cu 5 milioane de euro și, deși este primul proiect de cercetare pe cybersecurity, compania investește în acest domeniu de ani de zile.
„Noi am mai depus proiecte pe cibersecurity și de abia așteptăm să le câștigăm. Este o zonă în care, din păcate, suntem forțați să investim și se leagă de o altă zonă în care noi investim, cea de inteligență artificială big data, se numesc în limba română de utilizare duală, adică au aplicații și în zona civilă, de business, medicală, această analiză de date mari, dar și în zona de securitate și protecție. (…) În momentul de față, cei care au intenții rele profită de faptul că sunt atât de multe mesaje care se pierd în online. Inteligența artificială va pune degetul exact pe comunicațiile lor și le va tăia comunicațiile și le va face mult mai grea posibilitatea de a se organiza și de a face anumite fapte”, a explicat Ilia.
Președintele Siveco România susține că pentru a ne proteja ar trebui să ne comportăm online la fel cum ne comportăm și față în față.
„Prietenii online trebuie să fie aceeași pe care îi cunoaștem efectiv față în față și în viața reală. Să nu dăm străinilor date despre noi și despre familiile noastre și să aplicăm bunul simț și gândirea critică”, a subliniat președintele Siveco România.
RED-Alert este un proiect de cercetare și inovare, finanțat de programul Horizon 2020 al Uniunii Europene. Scopul lui este să dezvolte noi instrumente de analiză și monitorizare online în scopul combaterii terorismului.