Preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale (PUN), fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru este de părere că decretul președintelui Igor Dodon privind retragerea Proiectului strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte Nicolae Timofti, se înscrie în acţiunile împotriva intereselor de securitate ale Republicii Moldova.
„Ţinta lui Igor Dodon prin retragerea strategiei de securitate urmăreşte mai multe obiective. Pe de o parte, intenţionează să subordoneze securitar Republica Moldova intereselor Federţiei Ruse, iar pe de alta parte, vizează decuplarea Republicii Moldova de colaborarea cu NATO. Strategia de securitate este parte a acordului Defence Capacity Building Initiative — DCBI) (Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare).e asemenea, Igor Dodon intenţionează printr-o nouă strategie de securitate să blocheze şi eventualele colaborări de securitate, în special pe domeniul militar, anunţate de SUA, Germania şi România cu Republia Moldova. Întârzierea adoptării de către Guvern a Strategiei de Securitate este de neînțeles şi deja periculos pentru interesele de securitate ale Republicii Moldova”, a scris Șalaru pe contul său de Facebook.
În viziunea politicianului, dacă planul lui Dodon va fi dus la capăt, Republica Moldova va deveni noua problemă de securitate la frontieră UE şi NATO dar și o problema majoră pentru Ucraina.
Președintele Igor Dodon a abrogat marți proiectul Strategiei Securității Naționale a Republicii Moldova, aprobat pe timpul mandatului lui Nicolae Timofti.
Într-o postare pe Facebook, Dodon și-a motivat decizia prin faptul că documentul „nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și international”.
Proiectul Strategiei Securității Naționale a fost aprobat în iunie 2016,de către Consiliul Suprem de Securitate.
Documentul fusese elaborat cu ajutorul experților NATO și numea România şi Statele Unite drept principalii parteneri în domeniul apărării.