Câteva zeci de persoane din Republica Moldova vor veni să lucreze în pensiunile și hotelurile din zona montană Rânca, stațiune turistică din județul Gorj.
Constantin Pănescu, președintele Asociației Concesionarilor din Rânca, a avut, la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de întâlniri cu autoritățile unor localități de peste Prut și cu persoanele interesate să vină și să lucreze în Gorj, transmite IGJ.ro.
Pănescu a precizat că cetățenii din Republica Moldova vor veni să lucreze la Rânca de luna viitoare: „Am avut două întâlniri într-o localitate care este centru regional și la o altă primărie cu care colaborăm. Oamenii sunt interesați să vină și să muncească la Rânca. O parte dintre ei au tot ce le trebuie să vină și să lucreze legal în România, de la certificatul de naștere și cartea de identitate, iar alții doresc, dar nu au actele necesare, deși au depuse documentele pentru a deveni cetățeni români. Unii ar fi vrut să vină chiar cu mine, dar nu am avut posibilități să-i iau, iar marea majoritatea o să vină la jumătatea lunii noiembrie sau în jurul datei de 1 decembrie“.
Proprietarii de pensiuni și hoteluri din zona Rânca au nevoie de aproximativ 60 de lucrători în diferite meserii, de la ospătari și cameriste și până la bucătari.
„Am găsit forța de muncă pentru mai toate meseriile pe care le căutăm, în afară de bucătari, pentru că cei mai mulți își programaseră să plece în Crimeea, unde lucrează vara sau iarna. Am fost la fața locului, la localurile unde lucrează. Am văzut modul de preparare, care este specific moldovenesc. O să facem niște combinații în preparatele pe care le pregătim între bucătăria noastră și cea moldoveană, mai ales că vara foarte multe persoane din Moldova circulă pe Transalpina și ar fi bine să guste ca la mama loc acasă“, a mai precizat Constantin Pănescu.