Delegația Comisiei pentru politică externă a Senatului României a reafirmat în cadrul convorbirilor de la Reuniunea Trilaterală a Comisiilor de politică externă din Parlamentele Serbiei, României și Bulgariei sprijinul României pentru parcursul european al Serbiei, dar și necesitatea acordării de către autoritățile de la Belgrad, în contextul verificării îndeplinirii criteriilor de aderare, a unei importanțe sporite respectării drepturilor minorităților naționale.
Agenda întâlnirii trilaterale care a avut loc în perioada 6-8 noiembrie, la Belgrad, a cuprins teme de interes regional, precum parcursul european al Serbiei și al statelor din regiunea Balcanilor de Vest, cooperarea în domeniul infrastructurii, transportului și energiei, dar și în domeniul gestionării securității. Membrii delegațiilor parlamentare participante au avut o întrevedere cu Ivica Dacic, prim viceprim- ministru și ministrul afacerilor externe al Serbiei.
Serbia a ratificat cele mai importante acorduri internaţionale din domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale, precum Pactul privind drepturi civile şi politice, Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale din cadrul Consiliului Europei şi Convenţia europeană cu privire la limbile minoritare şi regionale. Constituţia sârbă garantează că membrii minorităţilor naţionale participă la procesul de luare a deciziilor sau decid singuri asupra unor probleme din domeniul culturii, educaţiei, informării şi utilizării oficiale a limbii, singuri sau prin reprezentanţii lor.
Asta cel puţin în teorie, pentru că în practică lucrurile stau cu totul altfel. În Timoc, etnicii români încă luptă pentru recunoaşterea drepturilor elementare, iar în Voievodina, deşi comunitatea românească este recunoscută oficial, se stinge treptat, treptat. Clasele româneşti se închid, activităţile culturale se pierd, iar odată cu ele este pe cale să dispară şi limba maternă.