Cinci români care s-au născut jurul anului 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire de la Alba Iulia, au fost decorați duminică la Iași, de hramul Catedralei mitropolitane, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, cu cea mai înaltă decorație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ‒ „Crucea Moldavă”. Printre cei cinci se află și doi basarabeni: Daria Vătavu, Constantin Cojocari.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a vorbit despre Daria Vătavu „din Iași, născută în Basarabia, rămasă fără mamă la 2 ani, îngrijită de un preot, părintele Sava, a cărei familii s-a refugiată în România, și care timp de 50 de ani a slujit o biserică, s-a ocupat de prescuri, a pregătit darurile sfinte pentru Sfânta Liturghie, a rămas necăsătorită, ca o fecioară, aproape de biserică”.
Constantin Cojocari a luptat în Armata Română aproape trei ani, nu a vrut să îşi părăsească pământurile în 1940, la retragere, iar în 1949 a fost deportat pentru şase ani în Siberia.
„Am considerat de bine să-i onorăm împreună cu dumneavoastră, pentru că toți cinci au cunoscut Primul Război, chiar dacă erau copii, au trăit în perioada interbelică, au cunoscut trei dictaturi și, iată, Dumnezeu a îngăduit ca să viețuiască și după ’90 încoace, să ne dăruiască nouă pildă de supraviețuire în vremuri grele. După propria mărturie, doar credința în Dumnezeu i-a ajutat să pătrundă printr-un veac întreg cu bucuriile lui dar, mai ales, cu încercările sale”, a menționat Părintele Mitropolit Teofan.
Cei cinci români au mai primit în dar o Sfântă Scriptură cu scris mare și o icoană litografiată cu Sfânta Parascheva şi Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.
Conform datelor furnizate de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în anul 2018, 256 de români au împlinit sau urmează să împlinească 100 de ani de la naștere. Cele mai multe persoane născute acum 100 de ani se află în București, județul Iași situându-se pe locul doi, cu 20 de persoane (13 femei și 7 bărbati).