Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova a publicat în contextul Zilei Internaționale a Femeilor din mediul rural o serie de date despre caracteristicile demografice, educația, sănătatea, nivelul de bunăstare a femeilor care trăiesc la sate.
Statisticile arată că cele mai afectate de sărăcie în mediul rural sunt femeile care trăiesc preponderent din pensie (41%), apoi femeile fără studii primare (34.5%), femeile cu studii primare, gimnaziale (21,1%), femeile vârstnice (65 de ani și peste – 19,4%), femeile-lucrătoare pe cont propriu în agricultură (16,9%) și femeile în vârstă fertilă (16,5%).
Femeile din mediul rural au vârsta medie de 39 ani și durata medie a vieții de 74 ani. Jumătate au studii superioare, de specialitate sau profesionale. 6 din 10 femei lucrează pentru salariu și 4 pe cont propriu. Din 10 femei ocupate, aproape 5 lucrează în agricultură.
Ele suferă de două ori mai des de boli cronice decât femeile din mediul urban, ceea ce necesită tratament continuu, iar o treime din ele renunță la vizita la medic, dintre care fiecare a 4-a din cauza lipsei banilor.