Centrul de studii în domeniul politicii externe ,,Carnegie Europe’’ a publicat un articol care prezintă situația actuală a regiunii transnistrene. Analiza definește poziția Rusiei față de acest teritoriu, jocurile politice de la Chișinău și Tiraspol și abordează tematica UNIRII Românei cu Republica Moldova. Platforma Unionistă Acțiunea 2012 vine cu anumite completări pe marginea articolului ,,Transnistria: capul în Rusia, picioarele merg Europa’’.
Potrivit analizei realizată de ,,Carnegie Europe’’, aproximativ 15-20% din populația Republicii Moldova vrea Unirea cu România, deziderat susținut de un procent mai mare în România.
Acțiunea 2012 precizează că studii recente indică o creștere a curentului unionist în Republica Moldova. Conform Centrului Român de Studii și Strategii privind identitatea națională din Republica Moldova, 52% dintre cetățenii din stânga Prutului se declară pentru reunirea celor două state.
Tot în cadrul articolului, ,,Carnegie Europe’’ face referire la poziția unioniștilor față de regiunea transnistreană. Centrul de studii în domeniul politicii externe îl citează pe George Simion, președintele Acțiunii 2012, care declară că “în lipsa unui referendum pe tema Unirii, se poate specula doar despre amploarea sprijinului unionist în Republica Moldova. Transnistria nu a fost niciodată parte a României. “
Unioniștii semnalează că regiunea transnistreană servește intereselor economice mafiote de la Chișinău și Tiraspol, iar reglementarea conflictului transnistrean este mimată de la începutul anilor 1990. Această zonă a devenit o gaură neagră în mijlocul Europei, care permite desfășurarea unor afaceri ilegale. Centrul de studii în domeniul politicii externe ,,Carnegie Europe’’ precizează în articol, că, Moscova caută alianțe cu liderii de la Chișinău pentru a menține un impas conflictual. Nici varianta propusă de unii experți europeni, de federalizare a Republicii Moldova, nu servește intereselor Uniunii Europene de securitate și bunăstare.
Acțiunea 2012 subliniază că singura soluție viabilă pentru bunăstarea cetățenilor de pe ambele maluri de Prut este Unirea, prin care se va realiza, automat, și integrarea europeană a Republicii Moldova, aspect demonstrat de datele experților în economie din România.