Până la alegerile locale din Republica Moldova, trebuie „realizată o unificare a partidelor unioniste”, recomandă fostul președinte al României, Traian Băsescu.
Fostul șef de stat s-a întâlnit duminică, la Chișinău, cu liderii a două partied unioniste: Partidul Unității Naționale (PUN) și Partidul Liberal Reformator (PLR).
„Împreună cu cele două partide am ajuns la câteva concluzii”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Concluziile:
1.Până la alegerile locale trebuie realizată o unificare a partidelor unioniste în aşa fel încât să putem valorifica voturile celor 30 la sută unionişti, atât pentru alegerea consiliilor locale, cât şi pentru alegerea primarilor. Actualmente în R.Moldova sunt 6-7 partide unioniste, ceea ce generează o puternică fragmentare a voturilor.
2. În mod egal, Dodon şi Plahotniuc, dar şi structurile politice decizionale pe care le controlează, sunt un rău pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru ţară, Dodon fiind un pro-rus convins care doreşte să integreze ţara în Uniunea Vamală controlată de Moscova, iar Plahotniuc fiind prototipul oligarhului corupt care controlează instituţiile statului în interesul propriei puteri şi îmbogăţiri.
3.Singura soluţie care garantează securitatea ţării, dar şi perspectiva unui trai mai bun pentru românii din stânga Prutului, este UNIREA Republicii Moldova cu România, un proces care necesită un mare efort de explicare către populaţie astfel încât, pe termen mediu, susţinătorii UNIRII cu România să devină majoritari.
4.M-am angajat că voi fi un partener al politicienilor care doresc unificarea partidelor unioniste, chiar dacă nu mai sunt cetăţean al Republicii Moldova şi în ciuda faptului că Dodon a promis că după alegeri va interzice unionismul.
Cu ocazia deplasării la Chişinău, am avut o întâlnire şi cu premierul Pavel Filip, la solicitarea Domniei Sale. Subiectul discuţiei a fost legat în principal de relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. I-am împărtăşit premierului câteva elemente din propria-mi experienţă europeană dar şi punctul meu de vedere legat de motivele suspendării asistenţei financiare pentru R.Moldova de către Comisia Europeană şi anume:
1.Modificarea legii electorale şi nerespectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările ce trebuie aduse legii;
2.Invalidarea de către justiţie a mandatului de primar al Chişinăului, câştigat prin vot de Andrei Năstase.
Am discutat şi despre calitatea asistenţei tehnice pe care Republica Moldova o primeşte de la Uniunea Europeană.
În discuţie a fost abordat şi subiectul UNIRII Republicii Moldova cu România, făcând o trecere în revistă a problemelor interne inclusiv Transnistria, Găgăuzia sau Taraclia.