Postul de ştiri Russia Today a publicat miercuri, 6 iulie, un articol cu privire la tematica unirii României cu R. Moldova.
Autorul articolului, Aleksey Yaroshevsky, menţionează că activiştii din România militează pentru unirea cu Republica Moldova, până în 2012 şi că luptă pentru restabilirea dreptăţii, deoarece cele două state erau unite istoric. ,,Efortul lor, însă, nu este împărtăşit de toată populația din Republica Moldova”, completează Yaroshevsky.
Ideea unificării României cu R. Moldova este promovată prin diverse acţiuni, precum expoziţii de fotografie şi marşuri desfăşurate atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău, observă jurnalistul de la Russia Today, amintind că începând cu 2009, anumite mişcări din România desfăşoară campanii în vederea ,,recâştigării a ceea ce ele văd drept pământul lor”.
Yaroshevsky precizează că din luna aprilie au apărut în toată România abţibilduri colorate cu mesajul ,,Basarabia e România”, imposibil de ratat privirii. ,,Cei din spatele acestor stickere consideră că teritoriul care acum este statul suveran R. Moldova trebuie să ajungă din nou sub controlul Bucureştiului.”, mai notează jurnalistul rus.
Yaroshevsky scrie că Platforma Civică ACŢIUNEA 2012, ,,o coaliţie de mai mult de 30 de ONG-uri din România”, consideră că reuşitele R. Moldova, de a fi membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în Consiliul Europei şi în Organizaţia Mondială a Comerţului pot fi sacrificate în numele reunificării.
,,Prin unire înțeleg ca poporul român de pe ambele părţi ale frontierei să trăiască într-un singur stat. După pactul Ribbentrop-Molotov am fost pe nedrept separați şi dorim să reparăm acest adevăr istoric”, a declarat activistul pentru unirea României cu R. Moldova George Simion, citat de autorul articolului.
Potrivit lui Yaroshevsky, poziția oficială a Bucureștiului susţine că reunificarea celor două state va avea loc doar atunci când Republica Moldova va deveni membră a Uniunii Europene.
Jurnalistul rus concide în finalul articolului că o reunificare în viitorul apropiat este greu de imaginat şi că în timp ce 40% dintre românii din România îşi doresc să recupereze Basarabia, două treimi din populaţia R. Moldova vor să îşi păstreze suveranitatea.
Pentru a citi articolul din Russia Today, accesaţi acest link.
Foto: Info Prut