Astăzi, 6 iulie, funcţionari ai Guvernului, ai Primăriei municipiului Chişinău, conducerea Partidului Liberal (PL), dar şi oameni simpli au venit să depună flori şi să aducă un omagiu la piatra de comemorare instalată lângă Gară. Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a lipsit de la mitingul de comemorare, transmite portalul de ştiri ARENA.
Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a declarat în cadrul mitingului de comemorare că a făcut invitații și consilierilor comuniști, însă aceștia nu au binevoit să fie prezenți la acțiunea de comemorare. ,,Cum atunci să înlelegem, că recunosc și susțin crimele comunismului, multe gânduri ne încearcă în aceste momente, dar sunt convins că vor ajunge timpurile când comunismul la fel ca și fascismul va fi condamnat”, a declarat prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, citat de ARENA.
Premierul și liderul PLDM, Vlad Filat, a părăsit mitingul de comemorare fără a ține un discurs, însă a declarat pentru presă că ,,este de obligația fiecăruia să comemoreze și să aducă omagii celor care ne-au oferit posibilitatea ca să nu pierdem ceea ce avem de valoare, idealurile noastre și neamul nostru”.
Victimele deportărilor prezente la mitingul de comemorare și-au adus aminte de acele vremuri cu lacrimi în ochi și durere în suflet. ,,Consecințele deportărilor le-am simțit tot timpul. Am fost destituit din funcția de professor, am dus zile grele și foame”, a povestit pentru ARENA unul din participanții la miting.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, Valentina Sturza, în R. Moldova au rămas în viaţă 8.600 de victime ale deportărilor sau 9 la sută din cei 94 de mii de moldoveni deportaţi. Ulterior, Valentina Sturza, a cerut guvernanţilor să adopte hotărârea despre lustraţii, „ca să ştim cu toţii cine sunt adevăraţii criminali”. De aproape 15 ani autorităţile de la Chişinău promit că vor instala în faţa Gării un monument în memoria celor deportaţi şi condamnaţi politic de regimul stalinist. Iar, pe parcursul zilei de azi, 6 iulie, primăria Chişinău a arborat în bernă drapelul de stat de pe clădirea instituţiei, ne informează cotidianul Timpul.
Foto: ARENA
Notă Info Prut: După reinstaurarea, în 1945, a regimului sovietic în Basarabia şi după încercările eşuate de colectivizare, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 au fost deportate, în cadrul Operaţiunii „Iug” (Sudul), în jur de 36.000 persoane (9.864 bărbaţi, 14.300 femei şi 11.889 copii). Deportarea s-a făcut în Siberia (Kurgan, Tiumeni, Irkuţk, Habarovsk) şi în Kazahstan (Aktiubinsk, Jambul şi Kazahstanul de Sud), fiind asigurată de 24.000 de activişti de partid şi „lucrători operativi”, cu 1.500 vagoane de vite. Astfel era „rezolvată” nu numai deschiaburirea, ci şi deznaţionalizarea. Ceea ce îl va face pe Stalin să declare la un moment dat că „problema ţărănească este baza, chintesenţa problemei naţionale”.