Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni, în cadrul seriei de evenimente culturale referitoare la istoria și identitatea comunităților românești de pretutindeni a organizat joi, 7 iulie 2011, în Sala Senatului Universitatii Bucuresti din cadrul Facultatii de Drept, conferința cu tema ,,Asasinările și deportările din RSS Moldovenească”.
La eveniment au luat cuvântul dr. Stephane Courtois, profesor.univ. dr. Dumitru Preda, prof.univ.dr. Radu Baltasiu, fostul ambasador al României în Kazahstan, Vasile Soare, director în Ministerul Afacerilor Externe şi conf.univ. dr. Ion Varta.
În cadrul conferinţei au fost prezentate trei studii ale istoricului Ion Varta, două dintre ele recent lansate la Chişinău: ,,Deportările în masă din RSS Moldoveneasca din 13-16 iunie 1941. Studiu. Documente desecretizate din arhivele MAI și SIS ale Republicii Moldova” (Chișinău, Editura Litera, 2011), ,,Deportările în masă din RSS Moldoveneasca din 5-8 iulie 1949. Studiu. Documente desecretizate din arhivele MAI și SIS ale Republicii Moldova” (Chișinău, Editura Litera, 2011) şi ,,Asasinările în masă din RASS Moldovenească în perioada Marii Terori (1937-1938), vol.1, Documente desecretizate din arhivele MAI şi SIS ale Republicii Moldova, alături de autorii Tatiana Varta şi Igor Sarov (Chişinău, Editurile Arc şi Cartdidact,2010).
,,Datorită decretului prezidenţial [decretul emis de fostul preşedinte interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie a fost declarată drept zi a ocupaţiei sovietice] mi s-a permis accesul la fondurile secretizate şi e păcat să nu profiţi frumos de această oportunitate”, a declarat pentru Info Prut doctorul în istorie Ion Varta. Acesta a precizat că studiul ,,Asasinările în masă din RASS Moldovenească în perioada Marii Terori (1937-1938). Documente desecretizate din arhivele MAI şi SIS ale Republicii Moldova” va cuprinde 5 volume prin intermediul cărora vor fi revelate informaţii referitoare la peste 9.000 de oameni, condamnaţi de Troica specială de la Tiraspol şi Dvoica specială de la Moscova fie la moarte, fie la termene de 8 şi 10 ani de lagăre de concentrare.
(Ştirea se actualizează)
Foto: Info Prut