„În 1994, când timp de aproape patru ani Găgăuzia era o republică nerecunoscută, preşedintele Azerbaidjanului, Heydar Aliyev, şi preşedintele Turciei, Suleyman Demirel, au contribuit la soluţionarea paşnică a conflictului interetnic din Găgăuzia”, a declarat başcanul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, într-un interviu acordat portalului de ştiri SalamNews.
În opinia lui Formuzal, anume Heydar Aliyev şi Suleyman Demirel au influenţat evenimentele din anii ’90, astfel încât Găgăuzia să obţină autonomia.
„Găgăuzia a fost de acord cu obţinerea statutului de autonomie în componenţa Republicii Moldova. Anume atunci, în 1994, cele două ţări din arealul turc au arătat lumii întregi impactul pe care îl poate avea abordarea complexă a conflictelor interetnice. A fost primul exemplu de soluţionare paşnică”, a mai declarat reprezentantul găgăuz.
Başcanul a ţinut să amintească, de asemenea, că „în timpul conflictului din regiunea Găgăuziei nu au murit oameni şi nu s-a vărsat sânge”.
„Astăzi, poporul nostru şi moldovenii nu se uită unul la celălalt prin vizorul puştii. Acest fapt este foarte important. În semn de recunoştinţă poporul găgăuz a instalat în Comrat, pe Aleea Slavei, monumente ale eminenţilor oameni de stat ai Azerbaidjanului şi Turciei, Heydar Aliyev şi Suleyman Demirel, pentru că ne-au ajutat să evităm vărsarea de sânge şi să supravieţuim astăzi într-o lume civilizată. Aceste state ne susţin în continuare”, a mai declarat liderul de la Comrat.
Foto: HotNews