Astăzi, 16 aprilie 2019, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică privind derapajele antidemocratice și antieuropene repetate ale Ucrainei împotriva cetățenilor și oficialilor români.
La tribuna Camerei Deputaților, președintele Constantin Codreanu a ținut să puncteze: „Doamnă președinte de ședință, distinși colegi, declarația mea politică face referire la un incident care s-a produs la începutul acestei luni și care a constat într-un nou derapaj antidemocratic din partea statului ucrainean. Am fost vizați noi, românii, statul român și, nu în ultimul rând, Parlamentul României, atunci când președintelui și deputatului UDMR, Kelemen Hunor, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei”.
„Nu este primul derapaj de acest gen al statului ucrainean. În primăvara lui 2017, am fost primul parlamentar al României care s-a confruntat cu o astfel de situație. Atunci când încercam să ajung la Fântâna Albă, un loc simbolic pentru noi ca popor, unde 3.000 de români din nordul Bucovinei au fost executați de sovietici, mi s-a comunicat că nu am voie să intru pe teritoriul Ucrainei. Spre deosebire de președintele UDMR, le-am comunicat oficialilor ucraineni că nu plec din vamă până nu primesc explicații. Deși nu am primit lămuriri oficiale, după 5 luni de la incident am reușit să intru în Ucraina”, a subliniat parlamentarul.
Situația s-a repetat la câteva luni, în octombrie 2017, „când am făcut parte dintr-o delegație a Parlamentului României care se deplasa pentru o întrevedere oficială în Rada Supremă. Timp de două ore, alături de Ambasadorul României la Kiev, am fost nevoit să aștept o decizie favorabilă din partea autorităților vecine pentru a putea intra pe teritoriul ucrainean”.
„Constat cu nedumerire lipsa totală a unei reacții oficiale pe care o așteptam săptămâna trecută, cel puțin din partea Parlamentului României, măcar din partea Ministerului Afacerilor Externe. Trebuie să învățăm din fermitatea colegilor din Ungaria care știu să își apere foarte clar interesele și cetățenii. Noi nu suntem în stare să le spunem răspicat vecinilor ucraineni că nu mai pot continua cu acest comportament antidemocratic pe care l-au început pe 5 septembrie 2017, atunci când au dat acea lege a educației prin care este suprimat învățământul în limba maternă și din cauza căreia au de suferit cei care fac parte din minoritatea noastră din Ucraina. Așadar, condam încă o dată manifestările antidemocratice ale Ucrainei și consider că ar trebui să ne întrebăm dacă continuam, noi ca stat, acest sprijin necondiționat pe care îl acordăm Ucrainei în parcurul euroatlantic”, a conchis Constantin Codreanu.