În perioada 11-14 aprilie, Biblioteca Metropolitană București (BMB) a derulat proiectul „Cartea, itinerar la Chișinău”, în cadrul căruia au avut loc mai multe activități: transfer de cărți cu titlu gratuit Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, realizat în baza Protocolului de Cooperare între Primăriile municipiului București și municipiului Chișinău, un schimb de experiență,cu participarea a 15 bibliotecari din rețeaua BMB, cu bibliotecari ai instituției omoloage și participarea unui reprezentant al Bibliotecii Metropolitane la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, aflat a XXIII-a ediție.
Timp de patru zile, delegația BMB a avut posibilitatea de a cunoaște activitatea Bibliotecii Municipale „B.P Hasdeu” şi de a vizita mai multe instituții publice din Chișinău. Cu această ocazie, au fost discutate viitoarele proiecte comune şi a fost semnat actul adiţional de prelungire al protocolului de colaborare dintre cele două biblioteci.
În prima zi a vizitei, joi, 11 aprilie, în cadrul atelierelor practice de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, participanții s-au familiarizat cu activitatea Centrului Național de Excelență (CNEPB) în date și cifre, cu inovația și creativitatea în curicula Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” şi cu serviciile inovative la BM: Connect Plus.
Biblioteca Metropolitană București a transferat cu titlul gratuit 3.000 de cărți Bibliotecii Bogdan Petriceicu Hasdeu, reprezentând ultima tranșă din cele 20.000 unități, transferateconform promisiunii făcute de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, cu ocazia vizitei la Chișinău în data de 17 februarie 2018.
De asemenea, delegaţia a vizitat Parlamentul Republicii Moldova şi a participat la un spectacol la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.
În cea de-a doua zi, vineri, 12 aprilie, la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, primarul general al Municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, a adus sincere mulțumiri Bibliotecii Metropolitane București pentru tot sprijinul pe care l-a acordat în echiparea bibliotecilor din Chișinău cu carte românească.
De asemenea, primarul general al Municipiului Chișinău a înmânat delegaţiei BMB diplome departicipare la activitățile de formare profesională și schimbul de experiență de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” şi și-a arătat deschiderea pentru noi parteneriate, colaborări și ajutor reciproc. În aceeaşi zi, doamna Florentina Dobrogeanu Ipsilante, director de specialitate al BMB, a susţinut lucrarea “Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi educaţia non-formală”, în cadrul Conferinței „Biblioteca și educația non-formală”, de la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret“, ediţia a XXIII-a, care a avut loc în perioada 11-14 aprilie 2019, la Centrul Internaţional de Expoziţii MOLDEXPO.
Agenda celei de-a treia zi a cuprins vizitarea Bibliotecii „Adam Mickiewicz” unde a fost prezentată oferta educațională a filialei polone, activitățile și evenimentele care au loc în bibliotecă, și vizitarea Bibliotecii „Târgoviște” și a serviciilor moderne prestate de aceasta.
În cadrul Bibliotecii „Târgoviște” a avut loc şi prezentarea spectacolului „Capra cu trei iezi – poveste modernă” de către „Trupa Licurici” a Bibliotecii Metropolitane București.
Vizita a avut rolul de a întări colaborarea dintre cele două rețele de biblioteci și stabilirea unor puncte comune pentru viitoarele activități derulate în parteneriat.
La finalul vizitei la Chișinău, doamna Ramona Mezei a ținut să mulțumească gazdelor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă și să adauge cadourilor oferite de BMB – Basmul Unirii, un basm scris, în atelierele BMB, în colaborare de peste 110 copii români și numărul 1 al revistei „Literatorul”, serie nouă, invitația de a participa alături de colegii bibliotecari din Chișinău la câteva proiecte viitoare ale celor două rețele, care seamănă foarte mult între ele.