Deputații blocului politic ACUM și cei ai PSRM sunt în ședința Legislativului pentru a forma o majoritate parlamentară și pentru a învesti un Guvern.
LIVE TEXT
20.00 Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțional decretul președintelui privind numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, precum și procedura de numire a Guvernului, transmite Mediafax.
Curtea Constituțională s-a reunit sâmbătă seara pentru a examina sesizarea privind „controlul constituționalității Decretelor Președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova și privind numirea Guvernului Republicii Moldova”.
Curtea Constituțională a emis următoarea hotărâre: „Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. […] Se declară neconstituțional decretul președintelui privind numirea Guvernului Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este difinitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.
19.40 Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a declarat că deciziile luate sâmbătă în Parlament reprezintă o încălcare a Constituției și a acuzat Blocul ACUM și PSRM de tentativă de uzurpare a puterii în stat, relatează Ziarul de Gardă.
În cadrul unei conferințe de presă, Vladimir Plahotniuc a transmis că partidul său nu consideră legitime deciziile luate sâmbătă în Parlament și a anunțat că „va insista pentru alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate”.
Liderul Partidului Democrat a transmis că au existat negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare între PDM și PSRM, dar acestea au eșuat.
17.30 Igor Dodon a semnat decretul de numire a Maiei Sandu în funcția de premier.
17.23 Curtea Constituțională declară neconstituțională alegerea Zinaidei Grecenîi în funcția de președinte al Parlamentului. Aceeași hotărâre s-a luat în privința tuturor actelor legislative adoptate sâmbătă.
16.20 PDM va ataca la Curtea Constituțională alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului.
16.10 Socialistul Ion Ceban, deputatul PAS Mihai Popșoi și deputatul PPDA Alexandru Slusari au fost aleși în funcțiile de vicepreședinți ai Parlamentului.
15.45 Socialista Zinaida Greceanîi a devenit președintele Parlamentului Republicii Moldova. Decizia a fost luată în urma unui vot secret la care au participat cei 61 de deputați PSRM și ACUM. 56 de deputați au votat pentru numirea Zinaidei Greceanîi la șefia Legislativului.
15.10 „Somăm puterile politice responsabile din R. Moldova să nu permită destabilizarea situației din țară. Susținem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliție funcțională și de a forma un Guvern capabil să asigure pacea cetățenilor și o dezvoltare robustă a R. Moldova, în concordanță cu normele democratice”, se arată în mesajul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.
15.00 Candidatura socialistei Zinaida Greceanîi nu va susținută de toți deputații Blocului ACUM, transmite Agora.md.
14.00 În „înțelegerea politica temporară privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia Consititutionalității”, care urmează să fie votată sâmbătă de PSRM și ACUM, se găsește și lista miniștrilor din viitorul Guvern, transmite Unimedia.
Lista:
Prim-ministru – Maia Sandu, vicepremier și Ministrul Afacerilor Interne – Andrei Năstase, vicepremier pentru reintegrare – Vasile Șova, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Nicolae Popescu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Georgeta Mincu, Ministerul Apărării – Pavel Voicu, Ministerul Economiei și Infrastructurii – Vadim Brânzan, Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării – Liliana Nicolăiescu-Onofrei, Ministerul Finanţelor – Natalia Gavrilița, Ministerul Justiţiei – Stanislav Pavlovschi, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Ala Nemerenco.
13.30 Postul afiliat Partidului Democrat, Publika TV, a difuzat un video de la o întâlnire de taină dintre Igor Dodon și președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, scrie Deschide.md. Potrivit sursei citate, în filmare se aude cum Dodon, vorbind în limba rusă, negociază un acord cu PDM, care să conțină un paragraf secret despre federalizarea Republicii Moldova.
13.10 Zinaida Greceanîi va fi votată președinte al Parlamentului, iar Maia Sandu premier, a anunțat deputatul PAS Vladimir Bolea.
12.50 Deputații PSRM și deputații ACUM, aflați acum în Parlament, semnează un acord. Cel puțin asta anunță socialistul Gaic Vartanian. „Acest acord stipulează că în curând vor fi formate noi structuri instituționale și de guvernare”, transmite Agora.md.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Legislativul, după ce termenul de 90 de zile de formare a unei noi majorități și de numire a unui guvern a expirat vineri, 7 iunie. Curtea Constituțională a decis sâmbătă, în urma unei sesizări depuse de deputații PDM Sergiu Sârbu și Vladimir Cebotari, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat. „În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se arată în hotărâre. Curtea notează că „Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea, ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”. De asemenea, hotărârea precizează că orice act pe care ar urma să-l adopte actualul Parlament reprezintă o încălcare a prevederilor constituționale. „Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio”. Între timp, deputații Blocului ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, au convocat o ședință a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30. „Azi ședință a Parlamentului la 12:30. Participă deputații ACUM și PSRM”, a anunțat deputatul ACUM, Radu Marian, prin intermediul unei postări pe Facebook. La ședință este prezent și șeful statului, Igor Dodon, precum și ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, al Statelor Unite ale Americii – Dereck J. Hogan și ambasadorul Federației Ruse – Oleg Vasnețov. Dodon a anunțat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului și va organiza luni o serie de consultări cu fracțiunile parlamentare. „Conform Constituției, președintele poate dizolva Parlamentul doar după consultarea fracțiunilor. Nici o lege nu mă obligă să dizolv azi Parlamentul. Nu voi semna azi decretul. În funcție de situație, luni voi invita pentru consultări fracțiunile, așa cum prevede Constituția. Știu că este decizia CCM care obligă Președintele să dizolve Legislativul. Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este obligat de Curtea Constituțională să dizolve Legislativul, după ce termenul de 90 de zile de formare a unei noi majorități și de numire a unui guvern a expirat vineri, 7 iunie. Curtea Constituțională a decis sâmbătă, în urma unei sesizări depuse de deputații PDM Sergiu Sârbu și Vladimir Cebotari, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat. „În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se arată în hotărâre. Curtea notează că „Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea, ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”. De asemenea, hotărârea precizează că orice act pe care ar urma să-l adopte actualul Parlament reprezintă o încălcare a prevederilor constituționale. „Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio”. Între timp, deputații Blocului ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, au convocat o ședință a Parlamentului sâmbătă, la ora 12.30. „Azi ședință a Parlamentului la 12:30. Participă deputații ACUM și PSRM”, a anunțat deputatul ACUM, Radu Marian, prin intermediul unei postări pe Facebook. La ședință este prezent și șeful statului, Igor Dodon, precum și ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, al Statelor Unite ale Americii – Dereck J. Hogan și ambasadorul Federației Ruse – Oleg Vasnețov. Dodon a anunțat sâmbătă că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului și va organiza luni o serie de consultări cu fracțiunile parlamentare. „Conform Constituției, președintele poate dizolva Parlamentul doar după consultarea fracțiunilor. Nici o lege nu mă obligă să dizolv azi Parlamentul. Nu voi semna azi decretul. În funcție de situație, luni voi invita pentru consultări fracțiunile, așa cum prevede Constituția. Știu că este decizia CCM care obligă Președintele să dizolve Legislativul. Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.