Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al ţării, în urma refuzului acestuia de a dizolva parlamentul. Pe 6 septembrie vor avea loc alegeri anticipate.
13.55 „Mergem pașnic acasă” și „să nu cădem pradă emoțiilor”, acesta a fost mesajul transmis de Vladimir Plahotniuc la sfârșitul mitingului de amploare organizat de PDM, scrie Agora.md.
12.53 Guvernul României face un apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019, în contextul evenimentelor politice de la Chișinău.
„Guvernul României urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova. România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
12.30 Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, a cerut forțelor de ordine să nu încerce să blocheze activitatea instituțiilor statului, în contextul protestelor organizate duminică de Partidul Democrat.
12.20 Miting PD la Chișinău. Vorbește liderul formațiunii, oligarhul Vladimir Plahotniuc: „Este o lovitură de stat coordonată de Igor Dodon, omulețul verde, controlat din afara țării, le spune acesta oamenilor prezenți. Plahotniuc a repetat că alegerile anticipate vor avea loc pe 6 septembrie, iar concomitent să aibă loc și alegeri prezidențiale anticipate”, potrivit Ziarul de Gardă.
11.45 Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.
11.40 Administrația Prezidențială de la București a remis, duminică, un comunicat de presă în care șeful statului, Klaus Iohannis, cere tututor actorilor politici de la Chișinău să acționeze cu respectarea democrației și statului de drept.
Comunicatul integral al Președinției:
Față de evoluțiile politice recente din Republica Moldova, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, adresează tuturor forțelor politice din această țară un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept.
Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.
Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat temporar din funcţie în urma unei decizii CCM, a declarat că există două soluţii la criza politică actuală, organizarea de proteste masive sau presiunea din partea partenerilor externi.
„Cei care pe parcursul ultimilor ani au controlat instituţiile de stat nu vor să cedeze puterea în Republica Moldova. Era de aşteptat. Nu cred că se aşepta cineva ca Plahotniuc să plece singur”, a declarat Dodon.
„Sunt mai multe soluţii. Să chemăm oamenii masiv în stradă, dar nu azi, pentru că nu trebuie să punem oamenii faţă în faţă. Ei asta îşi doresc, de aia au pus oameni în corturi. A doua soluţie, presiunea din partea partenerilor noştri externi, şi din est şi din vest. Sunt în permanentă legătură cu ambasadorii”, a transmis Dodon.
Interimatul la șefia administrației prezidențiale urmează să fie asigurat de către premierul în exerciţiu, Pavel Filip. Acesta a şi semnat, în calitate de preşedinte interimar, decretul privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 6 septembrie, informează Radio Chişinău.
Curtea Constituţională a adoptat de asemenea un aviz prin care constată că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, din cauza imposibilităţii de formare a unui nou guvern.