Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 este în plină desfășurare, iar Comisia Europeană a alocat, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în total 81 de milioane de euro pentru a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova, cu ajutorul Bucureștiului.
Programul conține și patru proiecte mari de infrastructură, în valoare de 40,5 milioane de euro, semnate la sfârșitul lunii iunie 2019, contribuția UE fiind de 24,3 milioane de euro, transmite ZiarulNational.md.
Proiectele se referă la crearea infrastructurii de comunicații, la cooperarea regională pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere România-Moldova, îmbunătăţirea structurii de operare SMURD și reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România – Moldova, respectiv birourile vamale Albiţa – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești.
Proiectul privind infrastructura de comunicații reprezintă continuarea demersului început în perioada 2007-2013, finanțat prin programul trilateral România-Ucraina-Moldova. Prin noul proiect vor fi instalate echipamente de fibră optică pe ruta Iaşi – Chişinău, va fi construit și operaționalizat un centru trilateral de poliție în Republica Moldova și vor fi interconectate inspectoratele de poliție din Republica Moldova.
Proiectul privind structura de operare SMURD reprezintă continuarea finanțării acordate în perioada 2007-2013, prin intermediul căruia au fost puse bazele acestui sistem de intervenție în Republica Moldova. Urmează finanțarea pentru construirea a șapte piste de aterizare pentru elicoptere – trei în România (Iaşi, Galaţi, Botoşani sau Vaslui) şi patru în Republica Moldova (Chişinău – 2, Bălţi -1 , Cahul -1), construirea unui poligon de pregătire (Iaşi) pentru personalul din serviciile de urgenţă din ambele state, respectiv construirea a două Unităţi de Primire a Urgenţelor (Chişinău şi Bălţi – Republica Moldova).
Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE care se învecinează.