În perioada 15-22 septembrie, la Chișinău și Cernăuți se desfășoară proiectul internațional „Politici ale istoriei și conflictele memoriei în Ucraina, Republica Moldova și Georgia”. În cadrul acestui proiect, studenți, lectori și doctoranzi din Georgia, Ucraina, Germania și Republica Moldova se vor documenta despre memoria istorică și culturală a populațiilor autohtone din regiunea Cernăuți, notează BucPress.
Proiectul este realizat la Cernăuți de Moldova Institut Leipzig (MIL) în parteneriat cu Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, care va asigura faza de documentare a cercetărilor de peste hotare pe marginea memoriei istorice a românilor din Bucovina.
În data de 20 septembrie la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” vor fi prezentate cartea de memorii „20 de ani în Siberia” de Anița Nandriș-Cudla – mărturii despre deportările staliniste din regiunea Cernăuţi (dr. Marin Gherman) și documentare realizate de BucPress TV și TV Bucovina Cernăuți despre deportări și foamete în regiunea Cernăuți (Leonid Parpauţ).
Va avea loc o excursie de documentare la Fântâna Albă, acolo unde au fost masacrați mii de români la 1 aprilie 1941 și la Mahala, unde vor avea loc întâlniri cu martori ai crimelor sovietice comise împotriva comunității românești.
Potrivit vice-președintelui MIL, Vasile Dumbravă, subiectul memoriei istorice și conflictelor memoriei este unul de mare importanță în studiile cercetătorilor germani, fiind necesară studierea trecutului prin prisma evenimentelor din zilele noastre.
Proiectul este finanțat de DAAD cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei. Parteneri locali: Universitatea Națională din Cernăuți și Centrul Media BucPress.