După mulți ani de demersuri diplomatice, de la 1 noiembrie va deveni operațională o nouă vamă cu Ucraina, la Isaccea-Orlovka. Va fi o vamă fluvială, la care traversarea Dunării va fi asigurată cu nave de tipul „RO-RO”, care sunt dotate cu rampe hidraulice pentru îmbarcarea și debarcarea autovehiculelor de mărfuri și autoturismelor, potrivit publicației România Liberă.
Construcțiile și amenajările au fost finalizate pe ambele maluri ale Dunării. Suprafaţa pe care e amenjat punctul de trecere de pe malul României este de 13,9 hectare, investițiile totale fiind cifrate la 12 milioane de euro. În prezent, se fac ultimele lucrări de amenajare a punctului de trecere a frontierei de la Isaccea.
Autoritățile din județul Tulcea și din Regiunea Odesa (Ucraina) au avut zilele trecute o întâlnire pentru punerea la punct a ultimelor detalii privind deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei de la Isaccea – Orlovka.
Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu și administratorul public al CJ și membrii delegaţiei oficiale Ucraina au stabilit că noua vamă să fie deschisă oficial pe data de 1 noiembrie 2019, notează sursa citată.
Finanțarea investiției „Amenajarea punctului international de trecere a frontierei de stat româno–ucrainene pentru pasageri şi marfă în regim de trecere bac între localităţile Isaccea (România) şi Orlovka (Ucraina)” este asigurată de firma Navrom Bac SRL Galați, printr-o finanțare nerambursabilă obținută în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 2.
„La acest moment, Punctul de Trecere a Frontierei de la Orlovka este finalizat și mai sunt de efectuat ultimele lucrări de amenajare a punctului de la Isaccea. Îmi exprim speranţa ca partea română, respectiv constructorul de la Galaţi, să-şi onoreze angajamentul şi, astfel, ca de la 1 noiembrie să trecem oficial frontiera spre Ucraina prin noul şi mult aşteptatul punct de trecere Isaccea-Orlovka”, a declarat preşedintele CJ Tulcea la finalul întâlnirii cu delegaţia ucraineană.
„E un proiect pe care îl considerăm a fi o nouă cale de acces, nu numai pentru mediul de afaceri, ci și pentru a facilita contacte umane, people to people, pentru a aduce mai aproape pe cei din Ucraina cu prieteni români”, a declarat ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov.