Scriitorul Paul Goma, cel mai cunoscut dizident politic român din perioada ceauşistă, a anunţat pe jurnalul pe care îl ţine pe pagina sa de web, că se va întoarce în Basarabia. El este aşteptat la Chişinău pe 2 octombrie 2010, exact în ziua când va împlini 75 de ani.
Scriitorul a emigrat din România în 1977 împreună cu soţia şi fiul în Franţa, cerând azil politic. Chiar şi după căderea regimurilor comuniste în estul Europei, scriitorul a refuzat până acum să se întoarcă acasă, declamând că nu călătoreşte în ţări comuniste. Într-o luare de poziţie la postul de televiziune Realitatea TV, Goma a povestit: „Mircea Snegur, preşedintele Republicii Moldova, venind la Paris a venit să mă vadă şi m-a poftit acasă. Chiar aşa mi-a zis: „dar viniţi acasă”. Şi eu am fost foarte impresionat. Am zis să mă mai gandesc dar deocamdata nu o să vin pentru că şi la voi, ca şi la noi, şi la Chişinau şi la Bucureşti, există comunişti. Şi atâta vreme cât există comunişti în guvern şi peste tot, eu nu am ce căuta în aceste ţări.”. Goma a refuzat de asemenea reîntoarcerea în România în 2006, la crearea comisiei Tismăneanu, sub acelaşi motiv.
Noua invitaţie de a veni în Republica Moldova i-a aparţinut lui Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor, acesta anunţându-l pe Paul Goma că preşedintele Mihai Ghimpu doreşte să îi înmâneze o înaltă distincţie de stat iar primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, doreşte să-l facă cetăţean de onoare al urbei. reacţia lui Paul Goma a fost una ce nu necesită comentarii: „Oare nu visez? Să se materializeze visul nostru – al Anei, al lui Filip (IP: soţia respectiv fiul scriitorului) – de a avea, totuşi, o ţară? Cu neamuri cu tot? O, Doamne. Fă să se realizeze”.”
Răspunsul trimit de Paul Goma lui Mihai Cimpoi cuprinde, pe lângă dorinţa de a primi cetăţenia Republicii Moldova, şi destul de multe resentimente privitoare la situaţia trecută şi prezentă din România.