La Suceava și Rădăuți, s-a desfășurat conferința științifică internațională ,,Bucovina – identitate și transformare. Patrimoniu construit și peisaj cultural” (a XXVII- a sesiune anuală de referate şi comunicări ştiinţifice). La acest eveniment au participat și oameni de știință din regiunea Cernăuți, potrivit Agenției BucPress.
Timp de trei zile, istorici, oameni de litere, sociologi, politologi și jurnaliști au discutat despre peisajul cultural și identitar al Bucovinei de altădată, dar și despre realitatea social-politică. La Suceava, în Sala ,,Bucovina” a Consiliului Județean a avut loc un colocviu științific dedicat diseminării rezultatelor obținute în cadrul Proiectului PORT Cultural: „PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală”.
Au urmat două zile de comunicări științifice la Rădăuți (în Galeria de Artă și sala de Conferințe a Hotelului Gerald’s). Conferința a fost moderată de prof. dr. Marian Olaru, Director al Institutului „Bucovina” Rădăuți din cadrul Academiei Române, care a asigurat buna organizare și desfășurare a evenimentului științific internațional.
Mediul științific din Cernăuți, partea de nord a Bucovinei, a fost reprezentat la conferința de la Rădăuți de Serghei Hakman, doctor în istorie (studiul:„Măsurile pregătitoare politico-diplomatice și militar-propagandistice ale URSS pentru anexarea Basarabiei și a nordului Bucovinei”), Marin Gherman, doctor în științe politice (studiul: „Transformări și metamorfoze ale identității bucovinene și etno-naționale: cazul românilor din Regiunea Cernăuți” ) și de conf. univ. Nataliya Nechayeva-Yuriychuk, doctor în istorie (studiu: „Impactul războiului din 19141–1918 asupra formării identității naționale: aspectul politic și literar”).
Prof. dr. Marian Olaru a prezentat comunicarea „Chestiuni privitoare la administrarea Bucovinei între anii 1941–1944”, Prof. univ. dr. Ștefan Purici, originar din nordul Bucovinei (Prorector USV, coordonator partener în cadrul proiectului PORT Cultural) a vorbit despre implicațiile înțelegerilor secrete sovieto-germane asupra destinului Bucovinei istorice în 1939, iar Carol Mohr, dr., asistent cercetare, Institutul „Bucovina”, Rădăuţi, a analizat „Triada noțională: obiectivitate, normalitate, multiperspectivitate – un sistem de referință adecvat pentru studiul identității bucovinene”.