Maia Sandu, propunere de compromis pentru ca PSRM să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Premierul Maia Sandu a înaintat o propunere de compromis socialiștilor, pentru ca PSRM să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Respectiv, Maia Sandu propune ca legea pentru care și-a asumat răspunderea Executivul să rămână în vigoare și să fie trimisă pentru expertizare Comisiei de la Veneția.

Republica Moldova are nevoie de justiție funcțională. Din păcate nu toți politicienii își doresc această justiție funcțională. Acest lucru este imposibil cu un procuror general care are probleme de integritate. Vrem să asigurăm numirea unui procuror general integru în contextul actual, iar asta nu este ușor. Este singura soluție posibilă pentru a evita riscul numirii unui procuror general cu probleme de integritate pentru următorii șapte ani”, a subliniat Maia Sandu.

De aceea, în opinia prim-ministrului, în mai multe state cu democraţii dezvoltate, Executivul participă la selectarea procurorului general. „Comisia de la Veneţia menţionează în mai multe opinii separate că dorinţa Guvernului de a se implica în selecţia procurorului general este rezonabilă, odată ce combaterea criminalităţii este cruciabilă pentru buna funcţionare a instituţiilor statului. Potrivit Comisiei, selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obţină încrederea publicului, iar implicarea executivă şi legislativă oferă mai multă legitimitate acestui proces. Prin urmare, implicarea Guvernului este necesară. Eu am datoria în faţa oamenilor să mă asigur ca următorul procuror desemnat de CSP va fi independent. Chiar dacă prim-ministrul va preselecta candidatul, decizia finală aparţine CSP şi preşedintelui ţării”, a menţionat Maia Sandu.

Respectiv, Maia Sandu și-a luat public angajamentul să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte să vină avizul Comisiei de la Veneția.

Amintim că vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM din Parlamentul R. Moldova a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu. Evenimentul a avut loc după ce Executivul condus de Maia Sandu și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.

 

 

Next Post

Arhiva InfoPrut