Judecând după prima conferință de presă a noului vicepremier pentru reintegrare al Republicii Moldova, Alexandru Flenchea, „linia distructivă anterioară a Moldovei în cadrul negocierilor continuă activ”.
Astfel a comentat ministrul de externe al autoproclamatei rmn, Vitali Ignatiev, afirmaţiile negociatorului principal al Moldovei despre disponibilitatea Chişinăului de a semna o versiune de compromis a protocolului rundei negocierilor de la Bratislava.
Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că, „odată cu schimbarea reprezentantului politic în Moldova, unii parteneri internaţionali așteptau schimbări pozitive nu numai în retorică, ci și în abordarea Chișinăului în procesul de negocieri, inclusiv în normalizarea relațiilor cu Transnistria”.
„După cum vedem, partea moldovenească nu se manifestă prin originalitate, folosind un truc banal pentru a denatura realitatea, prezentând dorinţa drept realitate cu scopul de a-şi justifica incapacitatea de a îndeplini angajamentele internaționale asumate oficial”, a spus Ignatiev.
Potrivit lui, „realitatea este că partea moldovenească inventează orice scuze și pretexte pentru a evita semnarea protocolului de la Bratislava, dar nu poartă nicio responsabilitate pentru acest lucru”.
„Proiectul de protocol, în ansamblu, este un document echilibrat. Acesta are puncte care conțin subiecte interesante pentru partea moldovenească, inclusiv trei dintre cele patru priorități menționate de domnul Flenchea. Transnistria nu este împotrivă, deoarece acestea au fost discutate și s-a convenit la formularea acestora. Însă după aproape o lună, să inventezi şi să încerci să impui Transnistriei chestiuni care nu au fost discutate în cadrul reuniunii de la Bratislava în format „5+2” și nici la alte niveluri de negocieri (unificarea standardelor fiscale ale părților – „I.”) – aşa ceva este absolut nerezonabil”, a spus negociatorul transnistrean.
Ignatiev spune însă că „Transnistria este pregătită să ofere părții moldovenești șansa de a recunoaște greșelile și de a reveni la masa de negocieri într-o dispoziție constructivă”.