„Guvernarea socialistă a închis uşa Uniunii Europene pentru R. Moldova, dar nu merge pe un demers anti-european deschis de frica revoltelor sociale de felul celor care au dus la căderea regimului Ianukovici din Ucraina vecină”. Declarația a fost făcut de Dumitru Mînzărari, fost secretar de stat al Ministerului Apărării de la Chișinău.
Specialistul în probleme de securitate atenționează despre faptul că e posibil ca R. Moldova să facă multiple cedări, să devină mult mai vulnerabilă în plan extern față de Federația Rusă, ceea ce va duce și la vulnerabilități de ordin intern, datorită curentei strategii pe care guvernarea socialistă a selectat-o. „Dacă ne amintim cum a căzut în 2014 regimul Ianukovici, acest lucru s-a întâmplat pentru că acesta s-a opus direct politicilor de apropiere de Europa. A fost o rezistență publică directă, tranșant s-a mers la anularea Acordului de Asociere, tranșant s-a indicat că se dorește apropierea de Rusia. Și acest lucru a servit drept motiv pentru explozia protestelor în Ucraina. Această greșeală a fost înțeleasă bine în special de ruși și, astăzi, rușii consiliindu-l pe dl Dodon și guvernarea socialistă, ei ar dori să evite o repetare a scenariului ucrainean”, a declarat Dumitru Mînzărari într-un interviu pentru Europa Liberă.
Potrivit sursei, anume din motivele enumerate mai sus, socialiștii nu vor spune în mod deschis că, gata, am închis ușa pe direcția apropierii de Europa, ceea ce de fapt se întâmplă realmente, ușa spre Europa pentru Moldova a fost închisă de aici, de acasă, de către guvernarea socialistă, însă retoric și pentru public, faptul că ușa a fost închisă se ține ascuns. „Populația este liniștită cu aceste fraze că vom continua colaborarea cu Uniunea Europeană, însă în spatele cortinei, în spatele scenei se lucrează intens anume pentru a bloca orice inițiative cu Uniunea Europeană și a ne ancora mai puternic cu Federația Rusă, a ne face mai vulnerabili față de Federația Rusă prin diferite inițiative economice și politice. Frazele de genul că nu este nimic serios în consolidarea relațiilor și cu Rusia, faptul că interesul nostru național este să explorăm toate posibilitățile, inclusiv cu Rusia, acestea sunt explicații la implementarea unor politici de apropiere de Federația Rusă, în special economice. Oricare relație economică, oricare contract economic cu o companie rusească creează o potențială vulnerabilitate pentru un atac din partea Rusiei față de R. Moldova, pentru că toate companiile rusești sunt controlate și direcționate de guvernul rus”, a mai explicat expertul.
În opinia lui Dumitru Mînzărari, în orice moment guvernul rus poate să trimită emisarul său la șeful companiei și să îi spună: „Uite, tu ai preluat controlul asupra Moldtelecom-ului. Noi dorim ca să le permiți specialiștilor noștri din serviciile de securitate deghizați în colaboratori de-ai tăi să instaleze aparataj de monitorizare a conversațiilor, trebuie să le permiți să o facă”.