Un monument dedicat grănicerilor şi eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial a fost inaugurat marți, 10 decembrie 2019, la Rezina.
Monumentul a fost amplasat pe locul său de altădată, lângă podul ce duce spre Râbnița, unde se aflase până în 1945, când împreuna cu osemintele eroilor români fusese aruncat în Nistru. „Monumentul de la Rezina a fost refăcut după o fotografie găsită in ziarul „Cuvântul Moldovenesc” din mai 1936. Cu o înălțime totala de 7 metri, obeliscul e străjuit de un vultur cruciat ce privește dincolo de Nistru, ca un adevărat dorobanț”, au declarat organizatorii.
De asemenea, reprezentanții Asociației Monumentum a mai menționat că restabilirea și inaugurarea monumentului nu ar fi fost posibilă fără susținerea Primariei Rezina, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, arhitectului Mihail Andries, preotului Viorel Cojocaru și celorlalți susținători.
La eveniment a fost prezent și Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, care a mulțumit organizatorilor pentru curajul de a-și asuma acest eveniment într-o situație deloc simplă.
„Mesajul meu pentru toți cei prezenți, în special pentru copiii cu tricolorul în mână, a fost să devenim toți grăniceri ai neuitării, să păzim prezentul și viitorul nostru de valul de uitare pe care au încercat să îl imprime peste identitatea noastră românească cei care și-au dorit mereu să scoată românismul din sufletele noastre. Nu au reușit și nu vor reuși niciodată. Îl felicit pe avocatul Iulian Rusanovschi pentru efortul lui de a readuce România acasă în Basarabia prin multiplele monumente restaurate. Îi mulțumesc domnului primar Simion Tatarov pentru tăria de care a dat dovadă și curajul de a-și asuma acest eveniment într-o situație deloc simplă. Le mulțumesc istoricilor Ion Negrei și Anatol Petrescu pentru prezența la eveniment și introspecția în trecut. Am trăit cele mai intense emoții atunci când a vorbit un martor al monumentului de atunci. Când auzi bătrâni vorbind cu dragoste despre România Mare înțelegi ce mici au fost și sunt propagandiștii „moldovenismului”. Astfel de evenimente îmi dau încredere în viitorul românesc al Basarabiei. Nu a fost, nu este și nu va fi ușor. Dar avem obligația să reedităm visul nostru pentru care s-au jertfit înaintașii noștri. Cinste lor, cinste lor, cinste lor, eroilor! Trăiască Rezina! Trăiască România Mare!”, a declarat Constantin Codreanu după eveniment.
Este al 25-le-a monument ridicat de Asociația MONUMENTUM și al 3-lea închinat granicerilor. Totuși, după ce Rosian Vasiloi și-a dat demisia din funcția de șef al Poliției de Frontieră, instituția a refuzat să mai susțină astfel de evenimente, iar Fanfara IGPF a fost absentă.