Deputatul Constantin Codreanu a anunțat de la tribuna Parlamentului României că începe procedura privind retragerea cetățeniei române celor care au vandalizat monumentul ridicat în memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial și a grănicerului Aurelian Mihăilescu, la Olănești, Ștefan-Vodă.
„Trebuie să creăm un precedent pentru românofobii care își permit să atace România și tot ce este românesc încălcând flagrant un jurământ depus în momentul redobândirii cetățeniei române. Un astfel de comportament nu mai trebuie tolerat”, a declarat Constantin Codreanu.
Deputatul a menționat că procedura este una de durată, dar va face tot posibilul ca ea să se încheie cu aplicarea sancțiunii de retragere a cetățeniei române. „Va fi un act de justiție pe care avem datoria să îl facem pentru cel a cărui memorie a fost întinată de două ori, atunci când monumentul a fost distrus și acum, când a fost vandalizat” a mai adăugat parlamentarul.
Amintim că pe 24 noiembrie, Asociația Monumentum a anunțat că inaugurarea monumentul dedicat grănicerilor români căzuți la Nistru în perioada interbelică din satul Olănești, Ștefan Vodă, nu va mai avea loc pe 28 noiembrie 2019, din cauza consilierilor socialiști, a primarului Iurie Ostafi și a preotului Constantin Portărescu, ultimii doi fiind cetățeni români din 20014 și respectiv din 2009.
Potrivit sursei la indicația consilierilor socialiști, un individ din sat a vandalizat monumentul prin distrugerea tuturor inscripțiilor și aplicarea unui strat de amestec uscat pentru a musamaliza profanarea.
Ulterior, preotul Constantin Portărescu a recunoscut că s-a opus inaugurării acestui monument deoarece nu a fost de acord cu faptul că acesta urma să fie sfințit de Preasfinţitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și nu de el însuși.
Preotul a mai specificat că nu este împotriva inaugurării monumentului, însă acesta ar trebui să fie cu inscripția „Eroilor din Olănești care au căzut în primul război mondial”, care a fost aprobată de Consiliul Local, dar nu cu inițialele eroului român Aurelian Mihăilescu.
Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă.
În mai 1923, a fost împușcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolșevici care pregăteau așa-zisa „răscoală de la Tatarbunar” și aduceau clandestin, din URSS, armament în Basarabia.
Ulterior, în 1933, grănicerii din Olănești ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, care a fost distrus în 1945, la fel cum s-a întâmplat şi cu mormântul căpitanului Aurelian Mihăilescu.
ÎNCEP PROCEDURA DE RETRAGERE A CETĂȚENIEI ROMÂNE PENTRU CEI CARE AU VANDALIZAT MONUMENTUL DE LA OLĂNEȘTIAstăzi, anunț public de la tribuna Parlamentului că încep procedura prin care să retragem cetățenia română celor care au vandalizat monumentul ridicat în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a grănicerului Aurelian Mihăilescu. Români care și-au dat viața pentru visul României Mari.Trebuie să creăm un precedent pentru românofobii care își permit să atace România și tot ce este românesc încălcând flagrant un jurământ depus în momentul redobândirii cetățeniei române. Un astfel de comportament nu mai trebuie tolerat!Procedura este una de durată, dar voi face tot posibilul ca ea să se încheie cu aplicarea sancțiunii de retragere a cetățeniei române. Va fi un act de justiție pe care avem datoria să îl facem pentru cel a cărui memorie a fost întinată de 2 ori, atunci când monumentul a fost distrus și acum, când a fost vandalizat.*****Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă. În mai 1923, a fost împușcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolșevici care pregăteau așa-zisa „răscoală de la Tatarbunar” și aduceau clandestin, din URSS, armament în Basarabia. Ulterior, în 1933, grănicerii din Olănești ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, care a fost distrus în 1945, la fel cum s-a întâmplat şi cu mormântul căpitanului Aurelian Mihăilescu.
Publicată de Constantin Codreanu pe Miercuri, 11 decembrie 2019