Problema instituirii abuzive de către partea transnistreană a posturilor „grănicereşti”, pentru dezbaterea căreia se pronunţă delegaţiile Federaţiei Ruse, Republicii Moldova, Ucrainei şi Misiunii OSCE în Moldova, din nou nu a fost inclusă pe agenda ultimei şedinţe a Comisiei Unificate de Control, care a avut loc pe 26 decembrie. Motivul este acelaşi – opunerea vehementă a reprezentanţilor Tiraspolului, transmite TVR Moldova.
Potrivit statutului Comisiei Unificate de Control, deciziile în cadrul comisiei, inclusiv formarea ordinii de zi a şedinţelor, se iau prin consensul părţilor. Refuzul părţii transnistrene de a iniţia examinarea problemei vizate a generat un anumit blocaj la nivelul Comisiei Unificate de Control, create pentru a asigura respectarea regimului în Zona de Securitate potrivit actelor de bază semnate în procesul de reglementare transnistreană.
Delegaţia Republicii Moldova şi-a exprimat de nenumărate ori îngrijorarea în legătură cu asemenea acţiuni abuzive prin care, pe de o parte, este perturbat echilibrul în Zona de Securitate, iar pe de altă parte, este împiedicat dreptul la libera circulaţie între cele două maluri ale Nistrului şi este sfidat mecanismul operaţiunii de pacificare în ansamblu, se arată într-un comunicat de presă al CUC.
În cadrul reuniunii de lucru delegaţia noastră a solicitat asigurarea accesului liber prin posturile amplasate în raionul Dubăsari pentru agenţii economici care livrează medicamente, produse alimentare şi alte mărfuri de primă necesitate în satele Cocieri şi Molovata Nouă, situate pe malul stâng şi aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova. Măsura se impune în legătură cu suspendarea funcţionării bacului peste râul Nistru în perioada de iarnă.
Comisia îşi va relua şedinţele la 16 ianuarie 2020.