Intreprinderea MoldovaTransGaz cere majorarea de opt ori a tarifului pentru transportarea gazelor naturale începând cu 1 ianuarie 2020. Solicitarea, argumentată în special prin scăderea bruscă a volumului de gaz ce va tranzita teritoriul țării noastre în anul viitor, a fost depusă la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Instituția ar urma să ia mâine o decizie în acest sens.
Reprezentanții întreprinderii MoldovaTranGaz afirmă au declarat că în anul 2020, tranzitul de gaze naturale prin Republica Moldova va fi, practic, sistat. Potrivit datelor acestora, ar fi vorba despre un volum de doar 1,24 miliarde de metri cubi, ceea ce este de 14 ori mai puţin decât în 2018 şi de aproape 16 ori faţă de anul 2017. În trecut, volumul de gaze ce tranzita ţara noastră era de aproximativ 19-20 de miliarde de metri cubi.
Totuși, MoldovaTransGaz informează că modificarea tarifului pentru prestarea serviciului de transport gaze naturale pentru consumatorii Republicii Moldova, propus pentru examinare în cadrul şedinţei ANRE din 27.12.2019, nu va conduce la majorarea tarifelor la gaze naturale pentru consumatorii finali ai Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Tariful actual pentru prestarea serviciului de transportare a gazelor naturale constituie 32,32 lei/1000 m3. Tariful dat a fost calculat reieşind din volumul de gaze naturale total transportat pe teritoriul Republicii Moldova în mărime de 19948,45 mil. m3, inclusiv: pentru consumatorii Republicii Moldova – 997,613 mil. m3 şi volumul de gaze naturale tranzitat – 18950,84 mil. m3. În 2019, volumul de transportare a gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova în regim tranzit s-a diminuat considerabil, mai precizează Moldovatransgaz.
Compania subliniază că factorii principali care vor influenţa modificarea tarifelor pentru prestarea serviciului de transportare a gazelor naturale comparativ cu cel în vigoare sunt:
1. Diminuarea semnificativă a volumului de gaze naturale tranzitat pe teritoriul Republicii Moldova cu 88,9% (revers) şi cu 93,5% (clasic).
2. Actualizarea, în conformitate cu cerinţele Metodologiei tarifare în vigoare, a costurilor de bază aprobate prin Hotărârea Consiliului de Administraţie nr. 149 din 16.07.2015, luând în vedere indicii efectivi pe perioada 2015-2018, indicii preconizaţi pe anul 2019 şi indicii prognozaţi pe anul 2020.
3. Actualizarea mărimii uzurii şi a rentabilităţii, luând în considerare introducerea noilor active materiale pe termen lung şi a activelor nemateriale în perioada anilor 2018-2019.
„În legătură cu aceasta a apărut necesitatea aprobării tarifului pentru transportarea gazelor naturale pentru utilizatorii de reţeaua de transport din Republica Moldova şi tarifele pentru transport gaze pentru consumatorii transfrontalieri, în regim de tranzit, în dependenţa direcţiei fluxului de transportare a gazelor naturale (clasic şi/sau în revers). Se planifică ca aceste tarife să fie provizorii până la intrarea în vigoare a noii Metodologii de calculare, aprobare şi aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, care va pune în aplicare un nou model de calculare a tarifelor de transport gaze pe baza principiului „intrare – ieşire””, se mai arată în comunicat.