„Marile provocări ale anului 2020 vor veni, pentru Romania, ca de obicei, tot din regiune si din relațiile bilaterale atât de complicate cu țările din vecinătatea noastră”. De această părere este Dorin Popescu, expert pe problemele geopolitice care a realizat o retrospectiva a anului 2019, din perspectiva unei bune poziționări geopolitice a României în 2020
„Nu știm să existe un proiect vizionar al Bucureștiului privind Republica Moldova. Prin extensie, nu știm să existe un proiect vizionar al Bucureștiului privind Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Balcanii, spații văzute ca fiind strategice din perspectiva vecinătății estice a UE și a extinderii ei”, a explicat Dorin Popescu.
Potrivit lui un ingredient regional extrem de toxic pentru Romania în 2020 îl va reprezenta, foarte probabil, competiția politică si geopolitică pentru supraviețuirea lui Igor Dodon în jilțul prezidențial de la Chișinău la alegerile prezidențiale de la finele anului. „Rusia pare a nu mai avea, aici, mai multe ouă în coș. Igor Dodon și-a probat suficient fidelitatea față de Kremlin pentru a mai risca surprize din jobenul altfel generos al Lubiankai. Opoziția nu pare capabila sa promoveze o figura cu șanse, iar cea actuală (Maia Sandu) pedalează in gol, fără suport explicit din partea mediilor care pot da substanță acesteia. În 2020, competiția geopolitică dintre Est si Vest se va juca aici simplu, cu miza permanentizării la vârf a actorilor pro-ruși. Uniunea Europeană nu țese paradigmatic la Chișinău, epuizată de luptele fratricide si clandestine din interior. Noua Comisie Europeană construiește greu planuri, viziuni, chiar reacții (a se vedea situația explozivă din Orientul Mijlociu), iar vecinătatea estică nu va reprezenta sub nici o forma o prioritate reală de acțiune, mai ales ca Balcanii așteaptă în continuare primăvara promisă în relația cu Uniunea Europeană, după dusul rece primit din Paris în aceasta iarnă de Albania și Macedonia de Nord”, a mai adăugat expertul.
De asemenea, Dorin Popescu este de părerea că pot fi anticipate o serie de mișcări stradale cu impact seismic moderat pe o întreagă geografie a geopoliticii gri, de la Chișinău la Kiev, de la Tbilisi la Minsk, de la Erevan la Baku etc. „Aceasta regiune nu consimte încă scenariului de abandon la care pare a fi fost condamnata de către marii actori politici încă de anul trecut, de aici seismele moderate – care, cel mai probabil, se vor produce inerțial in anii următori”, a subliniat sursa într-un material pentru ziare.com.