În Republica Moldova, anul 2020 va fi sub semnul alegerilor prezidențiale, care vor avea aloc la sfârșitul anului. Lupta se va duce tot pe frontul geopolitc: cetățenii vor trebui să aleagă nu doar un președinte, dar și între Est și Vest. Totuși, analiștii politici de la Chișinău cred că acest an nu va fi unul imprevizibil, transmite Radio Chișinău.
Toate forțele politice din Republica Moldova își vor direcționa forțele și resursele pentru cea mai important eveniment politic, alegerile prezidențiale. Lupta finală se va duce, cel mai probabil, între candidatul socialiștilor, Igor Dodon, actualul președinte cu înclinații filo-ruse și un candidat al opoziției pro-europene, care nu a fost anunțat încă public, dar cel mai probabil va fi vorba despre fostul prim-ministru, Maia Sandu.
Miza acestui scrutin este una imperativă, întrucât în prezent, președintele Igor Dodon, deține toate pârghiile puterii, deși Republica Moldova este o republică parlamentară și nu prezidențială. Și politica externă, dar și relațiile cu vecinii și partenerii din Occident vor depinde de cine va fi următorul șef de stat, observă analistul politic, Nicolae Negru.
„E o miză importantă și din cauza că acum președintele Igor Dodon deține toate pârghiile, toate instituțiile de stat, în Republica Moldova. El abuzează de postul său, încalcă în mod flagrant Constituția, lucrul acesta nu poate fi tolerat în continuare. Dar nu există din păcate solidaritate în opoziție, între celelalte forțe politice care să-l pună la respect. Alegerile prezidențiale sunt importante pentru că președintele reprezintă imaginea Republicii Moldova pe plan extern și în ultima vreme el o prezintă în mod deformat”, a spus Nicolae Negru.
Potrivit analiștilor, în acest an nu vor fi schimbări imprevizibile pe scena politică de la Chișinău. Partidele care vor conta vor fi în continuare cel al socialiștilor, al căror lider neformal este actualul președinte, blocul ACUM din opoziția pro-europeană și democrații, care au fost la putere până anul trecut.
Spre sfârșitul anului 2019, în Republica Moldova s-a observat pentru întâia oară o consolidare a partidelor unioniste, însă și pe acest segment politic care promovează unirea Republicii Moldova cu România există unele divergențe, de aceea posibilitatea ca unioniștii să desemneze un candidat unic la prezidențiale este mică.