Adunarea generală a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” de la Chișinău a aprobat o declarație prin care își exprimă profunda indignare în legătură cu afirmațiile provocatoare ale Președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, privind o eventuală reintroducere a „limbii moldovenești” în locul limbii române în curriculumul școlar.
„Eram cu toții convinși că dezbaterile pe marginea denumirii corecte a limbii țin de un trecut ireversibil, că una din fantomele obsedante ale ideologiei comuniste – existența „limbii moldovenești”, alta decât limba română – a fost alungată pentru totdeauna din forul nostru public. Credeam că argumentele de necombătut aduse de savanți din toată lumea, inclusiv de lingviști de prestigiu din fosta Uniune Sovietică, reconfirmate printr-o hotărâre unanimă a Adunării Generale a A.Ş.M. din februarie 1994, au pus punct pentru totdeauna discuțiilor sterile menite doar să dezbine societatea și s-o abată de la adevăratele probleme de stringentă actualitate”, se arată în declarație.
Adunarea generală a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” se arată indignată de declarațiile șefului statului, „care zice că nu joacă poker, dar afirmă ca un cartofor ordinar” că socialiștii nu renunță la poziția lor, „dar trebuie să le faci pe toate la timpul lor şi când eşti sigur că obții rezultatul scontat, dar nu pur şi simplu. Când eşti sigur atunci scoţi sabia din teacă şi dai lovitura.”
Astfel, Adunarea generală a Institutului de Filologie Română din Chișinău susține că în afirmațiile lui Dodon se întrezărește clar așteptarea oportunității politice pentru rezolvarea brutală, cu lovitura de sabie, a unei probleme lingvistice, un reflex al intransigenței bolșevice, o incompatibilitate cu normele democrației și ale statului de drept.
„Din suficiență sau din necunoaştere a realităţii, preşedintele Dodon uită de vechiul dicton: „Cine va ridica sabia, de sabie va pieri!”. Or, dumnealui, pornit să vândă tot ce se poate vinde în ţara asta, ar trebui să ştie că nu chiar toate sunt de vânzare, că sunt lucruri de care e bine să nu te atingi. Sunt temeiuri fundamentale ce ţin de sfânta sfintelor poporului, precum e limba, istoria, pământul. Aici cu sabia, dle Preşedinte, nu se trece, pentru că preţul poate să fie capul. E o avertizare”, se mai spune în declarație.
În același timp, instituția este nedumerită de „tăcerea asurzitoare” a Academiei de Științe din R. Moldova. „Nici o replică, nici un cuvânt de revoltă, nici o îngăimare de dezacord! De parcă aşa ar şi fi trebuit să fie. De fapt, de parcă Academia de Ştiinţe nici nu mai există”
Reacția vine după ce Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni tv că nu a renunțat la poziția sa cu privire „limba moldovenească” și la studierea acesteia în școli, însă, deocamdată, nu propune această modificare pentru că ar putea „exploda”, dar, „trebuie să le faci pe toate la timpul lor”.