Partidul Socialiştilor urmează să înainteze în plenul Parlamentului o nouă iniţiativă legislativă privind funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, scrie TVR Moldova.
Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a confirmat acest lucru şi spune că iniţiativa va reprezenta viziunea socialiştilor la acest subiect. Modificarea acestei legi a fost inclusă de către Consiliul Republican al Partidului Socialiştilor, ce a avut loc ieri, în priorităţile formaţiunii pentru anul acesta.
„Este viziunea partidului, sigur că noi vom pregăti această iniţiativă o vom face publică, vom veni cu detaliile respective şi vă anunţăm. Nu alergaţi înaintea trenului.”, a îndemnat presa Zinaida Greceanîi.
Declaraţia a fost făcută după şedinţa de lucru a Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi şi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu.
Socialiştii nu au venit cu specificări foarte clare în acest sens şi ce modificări ar atrage după sine adoptarea acestui document, însă cel mai probabil ar ţine de oferirea unui nou statut limbii ruse.
Amintim că încă în 2013 Curtea Constituţională a stabilit că prevederile Declaraţiei de Independenţă (unde se menţionează că limba de stat este limba română) prevalează Constituţiei. De atunci şi până în prezent, Parlamentul nu a întreprins nimic pentru a aduce normele legale în concordanţă cu decizia CC, astfel, în articolul 13 al Constituţiei rămânând sintagma de „limbă moldovenească” drept limbă de stat în Republica Moldova.
PSRM mai are o iniţitivă care ar urma să apară în curând pe agenda Parlamentului, aceasta ţine de anularea legii anti-propagandă, Igor Dodon a spus că nu vrea să cometeze activităţi ce ţin de Legislativ, însă a amintit că atunci când a fost votată această lege, el a fost împotrivă şi nu a semnat promulgarea acesteia.
Legea anti-propagandă, pe care Igor Dodon a refuzat repetat să o promulge, a fost promulgată de către preşedintele Parlamentului de atunci. Decizia de al suspenda aparţinea Curţii Constituţionale (CC), care a decis suspendarea lui Dodon din funcţia de şef al statului pentru această acţiune, constatând circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.
Ce prevede Legea anti-propagandă
Proiectul de lege menită să contracarareze propaganda rusă în audiovizualul din Republica Moldova, a fost votat în două lecturi în Parlament (nu au votat socialiştii şi comuniştii).
Documentul prevede modificarea şi completarea Codului Audiovizualului. Modificările prevăd că toate programele informative, analitice, militare şi politice din statele care nu au aderat la Convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră nu vor putea fi retransmise în Republica Moldova. Federaţia Rusă nu este parte a Convenţiei.