Președintele Igor Dodon ar fi ales deja o candidatură pentru funcția de Ambasador al R. Moldova în Franța și ar fi solicitat deja agrementul autorităților franceze. Potrivit surselor Ziarului Național, este vorba de fostul Ambasador al R. Moldova în SUA din perioada guvernării comuniste, Nicolae Chirtoacă, care în 1983 ar fi fost expulzat anume din Franța, ca fiind agent GRU.
Contactat de DESCHIDE.MD, membrul Comisiei parlamentare pentru politică externă si ex-președintele acesteia, Iurie Reniță, a declarat că în cadrul comisiei nu a fost încă examinată această candidatură.
„Nu e de mirare că Dodon își promovează fosilele KGB-iste de altă dată, la indicația Kremlinului; este regretabil că apelează la persoane care au compromis, în repetate rânduri, politică externă și diplomația moldovenească, în context referindu-mă și la recentul desemnat ambasador în Quatar, fostul ministru al Educației de tristă faimă, Victor Țvircun. Din informația apărută în presă am văzut că urmează și Nicolae Chirtoacă. Că membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă, din câte cunosc, n-a fost examinată încă candidatura persoanei respective, doar dacă nu s-a procedat altfel, adică în lipsa mea”, a menționat Ambasadorul Iurie Reniță.
Referindu-se la candidatura lui Nicolae Chirtoacă, acesta a afirmat că o consideră „absolut neadecvată, mai ales în contextul în care mai mulți diplomați de carieră de la Externe ar fi meritat aceste funcții”.
„Chiar dacă anterior a activat și în Statele Unite, știm foarte bine care au fost preocupările lui acolo și atitudinea față de cetățenii noștri, care au avut alte opinii decât cele oficiale ale „vojdiului” Voronin, fiind asistat în această „operă” de discreditare și compromitere a conaționalilor noștri din SUA de către ex-ministrul de Externe, Andrei Galbur, care a activat la Ambasada noastră în SUA în calitate de ministru-consilier, adică adjunctul lui Chirtoacă”, a mai menționat Reniță.
Deputatul a spus că în timpul apropiat va propune o actualizare de substanță a Legii privind Serviciul Diplomatic care să stipuleze suficient de clar procedura de solicitare a agrementului la funcția de ambasador.
„Parcă convenisem cu Ministerul de Externe să fie examinate candidaturile în prealabil la comisie și doar după aceea să fie solicitat agrementul. Procedura actuală este una ambiguă și depinde de mofturile și preferințele personale ale factorilor politici, iar în cazul de față a lui Dodon. De aceea urmează să propun o actualizare de substanță a Legii Serviciului Diplomatic, unde să fie clar stabilite aceste etape, astfel să nu se mai solicite agrementul până nu va fi acceptată candidatura de către majoritatea deputaților Comisiei de politică externă, mai mult că atât că suntem o țară cu regim parlamentar. Ca exemplu, aș dori să fac referire la situația din Statele Unite ale Americii, unde orice candidatură pentru funcția de ambasador, propusă de către Președinte, poate fi acceptată doar dacă a obținut majoritatea voturilor din Comisia de Politică Externă a Senatului american. Și asta se întâmplă într-o țară cu un regim prezidențial atât de profund cum e cel din SUA!”, a mai spus Reniță .
Deputatul a mai sugerat să fie trimise adresări autorităților de la Moscova și de la Paris pentru a obține informații suplimentare vis-a-vis de „activitățile diplomatice” ale lui Nicolae Chirtoacă din perioada glorioasă a Uniunii Sovietice și dacă este adevărat că acesta a fost expulzat în anul 1983, anume din Franța, că fiind agent GRU, adică al serviciului de informații militare al URSS. „Există Ambasada Franței la Chișinău și aveți toată posibilitatea, dar și dreptul, să solicitați informațiile care vă preocupă”, a sugerat Ambasadorul Iurie Reniță.
De asemenea, Reniță și-a exprimat profundul regret că în funcțiile de Ambasadori nu sunt propuși diplomați profesioniști și de carieră din cadrul Ministerului de Externe, ci se apelează la persoane din afară sistemului diplomatic, dar „probate și verificate” încă din perioada sovietică. De asemenea, se apelează la reprezentanții de vază ai „națiunii civice moldovenești, susținuți sub toate aspectele de către autoritățile ruse”.
Solicitat de Ziarul Național, consilierul președintelui Igor Dodon pentru politică externă, Eugen Caraș, nu a putut nici confirma nici infirma informația.
„Nu pot să confirm sau să infirm această informație. Dvs. puteți scrie la Președinție sau la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar solicitarea de agrement nu este publică, este o procedură discretă și nu se vorbește public despre acest lucru”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Eugen Caraș, consilierul președintelui Igor Dodon pentru politică externă.
Presă a scris anterior că Nicolae Chirtoacă, fost Ambasador al R. Moldova în SUA în perioada anilor 2006 – 2009, a fost expulzat în anul 1983 anume din Franța, că fiind agent GRU, adică al serviciului de informaţii militare al URSS.
„Nicolae Chirtoacă a fost angajat al GRU. El a făcut parte din cei 47 de spioni sovietici expulzaţi de la Ambasada URSS din Franţa în 1983. Nicolae Chirtoacă a fost una dintre persoanele-cheie care au negociat cu Rusia acordul de încetare a focului pe Nistru în 1992”, scria în 2009 „Jurnal de Chişinău”.