Eugen Tomac, liderul PMP, a declarat în plenul Parlamentului European că autorităţile sârbe nu respectă drepturile românilor aflaţi în Serbia. Acesta a subliniat că „un astfel de comportament nu poate fi tolerat„ şi cere Comisiei Europene o investigaţie asupra acestei situaţii.
„Am atenţionat ieri, în plenul Parlamentului European, din nou, asupra nerespectării de către Serbia a Acordului bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale, semnat la Bruxelles pe 2 martie 2012. Autorităţile sârbe nu au nici cea mai mică intenţie să respecte drepturile celor aproximativ 300.000 de vorbitori de limba română din Serbia, iar un astfel de comportament nu poate fi tolerat. Este nevoie de intervenţia noastră urgentă. Nu putem ignora încălcarea evidentă a drepturilor elementare a unor oameni de către un stat candidat la UE. Prin urmare, trag un semnal de alarmă şi aici, la Bruxelles, şi solicit Comisiei Europene o investigaţie la zi a situaţiei minorităţii româneşti din Serbia”, a explicat sursa, pe Facebook.
De asemenea, Eugen Tomac a atenționat, în plenul Parlamentului European, că românii din Serbia nu au acces la educație și presă în limba română.
„Nu există acces la educaţie în limba română, nu există libertate pentru că cetăţenii acestei ţări, vorbitori de limba română, să aibă propriile instituţii de presă şi cu atât mai grav cu cât interdicţia de a se ridică o biserica românească în Malainita, în Serbia de Răsărit, biserica care este ameninţată cu demolarea, de mai mulţi ani de zile, de autorităţile sârbe, nu au fost retrase”, a mai adăugat Tomac, în plenul PE.
Am atenționat ieri, în plenul Parlamentului European, din nou, asupra nerespectării de către Serbia a Acordului bilateral privind protecția minorităților naționale, semnat la Bruxelles pe 2 martie 2012. Autoritățile sârbe nu au nici cea mai mică intenție să respecte drepturile celor aproximativ 300.000 de vorbitori de limba română din Serbia, iar un astfel de comportament nu poate fi tolerat. Mai ales în contextul atenției pe care Uniunea Europeană o acordă în ultimii ani Balcanilor de Vest. Este nevoie de intervenția noastră urgentă. Nu putem ignora încălcarea evidentă a drepturilor elementare a unor oameni de către un stat candidat la UE. Prin urmare, trag un semnal de alarmă și aici, la Bruxelles, și solicit Comisiei Europene o investigație la zi a situației minorității românești din Serbia.
Publicată de Eugen Tomac pe Marţi, 14 ianuarie 2020