Din data de 24 ianuarie curent, regimul separatist de la Tiraspol interzice automobilelor cu numere de înmatriculare din R. Moldova să treacă prin așa-zisele puncte de control de pe segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina, notează deschide.md.
Potrivit unui comunicat al pretinsului minister de interne de la Tiraspol, decizia va fi aplicată până când autoritățile de la Chișinău vor renunța la interzicerea traversării frontierei de stat a automobilelor înregistrate în stânga Nistrului.
„Membrii procesului de negocieri în formatul „5+2” au fost anunțați că în conformitate cu decizia „consiliului de securitate a republicii moldovenești nistrene”, în semn de răspuns din data 24 ianuarie vor fi introduse restricții de traversare a frontierei Transnistriei cu Ucraina, pentru toate tipurile de transport înregistrate în Republica Moldova și conduse de locuitorii care dețin permis de conducere moldovenesc”, se arată în comunicatul autorităților separatiste.
Amintim că Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat că începând cu data de 10 ianuarie curent a sistat aplicarea excepției temporare privind măsurile de control a autoturismelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Acesta înseamnă că automobilele înmatriculate în regiunea separatistă nu vor mai putea traversa frontiera de stat a Republicii Moldova.
Astfel, conducătorii auto care doresc să traverseze frontiera de stat trebuie să se conformeze Legii 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative.
Totodată, Poliția de Frontieră anunță că din 1 septembrie 2018, mijloacele de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender, care dispun de certificate de înmatriculare permanente și plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, sunt admise în traficul rutier internațional. Totodată, conducătorul auto este obligat să aibă aplicat pe mașină semnul distinctiv al statului – „MD”!
O reacție în acest sens a avut și Igor Dodon, care a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, spunând că a avut o discuție telefonică cu Vladimir Krasnoselskii, pentru a găsi soluții spre „a nu permite înrăutățirea situației legate de circulația transportului și eventualele dificultăți pentru cetățeni”.
„Am stabilit ca instituțiile responsabile să identifice de urgență soluții pentru evitarea unei situații de criză. În mod categoric, cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului nu trebuie să fie afectați, iar in rezultatul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol toate subiectele și situațiile dificile vor fi soluționate”, a mai scris șeful statului.
Acesta a mai menționat că în calitatea sa de președinte, va face tot ce este nevoie pentru ca dreptul oamenilor, de a călători liber, să fie respectat.
Potrivit agenției Infotag, autoritățile transnistrene consideră că cerințele Republicii Moldova sunt o încălcare a acordurilor anterioare, în special a protocolului din 2018 privind participarea vehiculelor transnistrene la traficul internațional.
Chișinăul nu este de acord cu acest lucru, deoarece documentul nu spune nimic despre permisele de conducere, care trebuie să le aibă neapărat un stat recunoscut.