La Florești, în mai puțin de o lună, între 1 și 25 ianuarie 2020, au murit 19 omeni de toate vârstele, cei mai mulți în etate, dar statistica morții e valabilă în general pentru toate raioanele Republicii Moldova și, cum se știe, de câțiva ani o întrece pe cea a nașterilor, transmite Radio Europa Liberă.
Scriitorul Vitalie Ciobanu încearcă să explice într-un editorial de ce mor basarabenii într-un număr atât de mare. „Mor de boli, de sărăcie și disperare. Cedează mai ales bătrânii, a căror pensie nu le ajunge să-și acopere nevoile elementare ale existenței. Dacă pentru pensionarii din țările dezvoltate ale Occidentului „vârsta a treia” înseamnă în general o bătrânețe liniștită și asigurată financiar – mulți dintre ei călătoresc, vizitează muzee, se îmbarcă în croaziere, descoperă lumea, și curiozitatea lor nu ține seama de anii adunați –, ai noștri o duc de azi pe mâine. Plecarea peste hotare a tinerilor, a celor care ar fi putut să le asiste bătrânețile, dar și medicina precară, subfinanțată și lovită și ea de un crunt exod al cadrelor calificate, corupția și ineficiența instituțiilor macină sănătatea, împuținează speranța de viață în Moldova”, explică sursa.
Comentatorul precizează că pe fundalul acestui peisaj calamitat, cu atât mai cinică și mai absurdă îți apare viermuiala politică de la Chișinău. „Ai impresia că politicienii moldoveni, mai ales cei cu acces la cașcavalul puterii, trăiesc într-o lume paralelă, au pierdut orice contact cu coșmarul vieții moldovenilor de la țară”, adaugă Vitalie Ciobanu.
„Citești cu surprindere despre proiecte fantasmagorice în presa de la Chișinău: construcția de noi aeroporturi, privatizarea unor întreprinderi de stat care să dreneze banii publici din buzunarul unei grupări mafiote spre buzunarul alteia, proaspăt instalate. Citești despre numeroasele vacanțe, exotice și luxuriante, ale prezidentului Dodon, dar și despre achizițiile scumpe, „nesimțite”, ale instituțiilor publice din Moldova – „tablete” pentru deputați în valoare totală de 2 milioane de lei, automobile de 40 de mii de euro, „servicii de divertisment și deservire a delegațiilor” de 0 sută de mii de lei pentru nu știu ce bairam al Curții Constituționale.
Sau îl asculți – și te întrebi stupefiat, a câta oară, în ce țară trăim? –, pe primarul de Bălți, Usatîi, aflat pe o plajă tropicală, care le spune basarabenilor prin Skype că el știe o schemă prin care poate fi găsită suma de 100 de milioane de dolari, împrumutată cuiva de fugarul Plahotniuc, dar că pentru a oferi detalii și soluții de recuperare a banilor așteaptă să fie invitat de procurorul general… E ca un film în regia lui Tarantino, atunci când se amestecă timpurile, planurile, când se combină ororile cu grotescul”, precizează sursa.
Citiți articolul integral pe Radio Europa Liberă.