Republica Moldova a început anul 2020 cu „stângul” pe plan extern, creând o distanţare a partenerilor de la Bucureşti, Bruxelles şi Washington. Dialogul cu Uniunea Europeană a devenit şi mai complicat, asistenţa financiară externă nu a fost deblocată, o viziune sustenabilă privind securitatea naţională nu este clară, tensiuni în relaţia cu Bucureştiul şi cu SUA, problema transnistreană a rămas la fel, iar şirul poate continua, scrie TVR Moldova.
În cadrul emisunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, prin telefon, de la Bruxelles, a intervenit noul raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache. Raportorul s-a arătat a fi destul de dur, dar în acelaşi timp plin de speranţă, când a vorbit despre relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles, care este tensionată în ultimul timp. Oficialul european a declarat hotărât că Uniunea Europeană nu crede în declaraţiile pe care le fac politicienii de la Chișinău, iar dacă nu vor începe să apară fapte concrete relaţiile se pot înrăutăţi.
„Există absolut toată deschiderea pentru continuarea relaţiilor cu R. Moldova, însă mai este un partener care trebuie să joace în acest joc, guvernul de la Chişinău. Guvernul trebuie să respecte unele angajamente, iar dacă apar unele umbre ele apar din partea Chişinăului”, a menţionat Dragoş Tudorache.
Fiind întrebat dacă autorităţile de la Chişinău au convins partenerii europeni că executivul din R, Moldova este decis sincer să reformeze justiţia şi să combată corupţia, oficialul european a răspuns direct că NU.
„Vă spun foarte direct NU, pentru că dincolo de declaraţiile verbale oficiale pe care le văd de la Ion Chicu sau Igor Dodon, nu există fapte. Noi aici suntem cu toţii foarte bine informaţi şi urmărim cu foarte mare atenţie fiecare decizie şi acţiune politică de la Chişinău. Ceea ce am văzut până acum e mai puţin convingător decât declaraţiile, din potrivă am văzut paşi politici diplomatici de genul schimbării delegaţiiei R. Moldova în Parlamentul European a doua zi după întâlnirea de la Strasbourg, un gest politic pe care sincer şi acum încerc să mi-l explic şi nu reuşesc, la fel cum a fost schimbată şi delegaţia Euronest. Acestea sunt nişte semnale politice pe care guvernul le dă şi care vin în contradicţie cu declaraţiile politicienilor de la Chişinău”, a mai menționat acesta.
Totuşi, oficialul a ţinut să precizeze că Uniunea Europeană este deschisă pentru a colabora cu Republica Moldova şi aşteaptă ca Chişinăul să îşi confirme vorbele pentru a putea continua lucrurile începute.
„Noi suntem deschişi spre colaborare, dar numai ei sunt cei care pot da tonul relaţiei pe care vor să o aibă cu noi. Noi chiar aşteptăm cât mai repede nişte confirmări pentru a putea continua lucrurile bune pe care le avem în acordul de asociere cu R. Moldova”, a mai menţionat raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova.
Acesta a mai fost întrebat dacă în această situaţie se poate vorbi despre o următoare tranşă de bani din partea Uniunii Euopene, care ar urma să ajungă la Chişinău, iar Dragoş Tudorache a dat de înţeles că semnalele sunt negative şi putem ajunge chiar şi la blocarea unor fonduri dacă lucrurile nu se vor schimba.
„La acest moment din păcate semnalele sunt mai degrabă negative decât pozitive, dar totul de Chişinău depinde. Noi vrem să vedem că guvernul îşi îndeplineşte în primul rând datoria faţă de cetăţenii săi, reformele, dosarele în justiţie pe care le aşteptăm, acţiunile concrete ale procurorilor. Toate aceste lucruri sunt elemente foarte concrete în consolidarea democraţiei. La acest moment acest lucru nu apare, noi nu vedem aceste consecvenţe. Aşteptăm confirmările acestor angajamente, pentru a nu ajunge acolo încât să discutăm despre blocarea unor fonduri care sunt importante pentru economia R. Moldova”, a punctat noul raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoş Tudorache, în cadrul emisunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.